Social

Cazare şi masă gratuită pentru elevii din școlile profesionale

Traian Dobre
02 mai 2017 2 min read
Legea pentru completarea art. 12 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede că "acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa elevilor se poate asigura din bugetele locale...

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care elevii din învăţământul profesional primesc cazare şi masă gratuită în internatele şi cantinele şcolare. Legea pentru completarea art. 12 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede că "acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa elevilor se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene prin decizii proprii".

Inițiată acum un an, de către 50 de parlamentari, propunerea legislativă prevedea că aceste cheltuieli cu cazarea şi masa elevilor din învăţământul profesional şi tehnic se asigură din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Comisia de Învățământ din Senat a adoptat mai multe amendamente, printre acestea numărându-se și cel al chetuielilor pentru cazare și masa, care se pot asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene, și nu de la bugetul MENCȘ. Modificarea Legii Educaţiei a fost adoptată în Senat, care a fost camera decizională, cu 91 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă şi două abţineri, în data de 3 aprilie.

După alin. (8) al art. 12 se introduce un nou alineat, alin. (81), cu următorul cuprins:

„(81) Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum 3 ani pot beneficia de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene, prin decizii proprii.”

Potrivit expunerii de motive, prin introducerea gratuităţii cazării şi mesei pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic s-ar diminua considerabil abandonul şcolar, care are drept consecinţe şomajul, excluziunea socială şi sărăcia. În plus, elevii ar putea fi atrași de școlile profesionale, care pot forma muncitori specializați în domenii diferite din economie și industrie.

“Rata părăsirii timpurii a școlii în România (18,1% în 2014, față de media europeană de 11,2%) este una dintre cele mai ridicate din Europa, îndepărtându-ne de ținta națională de 11,3% pentru anul 2020. De asemenea, în ultima vreme, tot mai mulți agenți economici au dificultăți legate de asigurarea cu lucrători calificați, care pot fi formați prin școală profesională", au mai spus inițiatorii în expunerea de motive.

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo