21 Februarie, 2020

Caz practic: Înregistrarea în contabilitate a sumei de bani primită cu titlu de despăgubire de la statul român

Ca urmare a construcţiei unei porţiuni de drum naţional de utilitate publică, un fragment din terenul deţinut de o persoană juridică a fost expropriat, societatea primind de la statul român  o despăgubire.

Înregistrarea în contabilitate a sumei de bani primită cu titlu de despăgubire de la statul român se operează astfel:

5121. Conturi la bănci în lei / analitic distict “Banca X contul IBAN XYZ”

=

771. Venituri din subvenţii pentru evenimente extraordinare şi altele assimilate


Notă: Nu sunt venituri impozabile despăgubirile în bani sau în natură primite de către o persoană fizică ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despăgubirile reprezentând daunele morale.

Temei legal:

  • Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi actele normative emise în aplicarea acesteia;
  • Bădoi, M. – Legea contabilităţii comentată - explicaţii, studii de caz, monografii contabile, Universul Juridic, Bucureşti – 2013.
Foto: Free Images

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.
 
comentarii

Despre autor  ⁄ Maria Bălăşescu

Autorul este expert contabil, membru al CECCAR (2009) și auditor financiar, membru al CAFR (2015). Are o experiență de peste 10 ani în activitatea de contabilitate și fiscalitate a societăților.

Fara comentarii

Scrie un comentariu