În ciuda pandemiei de coronavirus. România a aprobat, prin hotarâre de Guvern, menţinerea unui număr maxim de 30.000 de noi lucrători extracomunitari, aduşi la muncă în ţara noastră, la fel ca în anul 2020.
Reprezentanții Guvernului au publicat proiectul de HG și susțin, în nota de fundamentare, că desi au revenit în țară mulți români care lucrau în străinătate, criza medical a afectat multe domenii de activitate care înregistreaza cifre ridicate de șomaj, există, totuși, aproximativ 6.800 de locuri de muncă vacante, lunar, pe care nu le ocupă nimeni – marea majoritate a acestor locuri de muncă fiind în construcții:
“În primele opt luni din 2020, am avut aproape 55.000 de locuri de muncă vacante, pe care nu le-a vrut nimeni, deşi au fost declarate ca fiind disponibile, în mod repetat, de către angajatori”, se argumentează în document.
Prin comparaţie, în primele 8 luni din anul 2019, circa 4.700 de societăţi au avut, în total, în jur de 57.000 de locuri de muncă pentru care au cerut lucrători din afara UE, pentru că în ţară nu au găsit oameni dispuşi să le ocupe, reiese din explicaţiile Guvernului.
Legile actuale prevăd ca lucrătorii extracomunitari să fie plătiți cu cel puțin salariul minim pe economie, pentru multe țări din care vin acești muncitori, venitul fiind mult mai mare față de cel pe care l-ar putea câștiga în țara lor de origine.
Dacă între 2014-2016, România aproba 3.00 de locuri pentru muncitorii extracomunitari, în 2018 s-a ajuns la un număr de 15.000 de nou-admiși pe piața muncii, iar din 2019, contingentul este de 30.000 de noi lucrători din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
