Numărul deputaților din Parlamentul European va scădea de la 766 la 751 după alegerile europene din 2014. Cum vor fi distribuite locurile între cele 28 de state membre? În propunerea adoptată miercuri, Parlamentul European a căutat soluția echitabilă în cadrul limitelor impuse.

Treisprezece (13) state vor pierde un loc (România, Grecia, Belgia, Portugalia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croația, Lituania și Letonia) sau mai multe (Germania 3) în mandatul 2014-2019 prin comparație cu situația actuală, conform unei rezoluții adoptate de Parlamentul European pe 13 martie.

Alegerile europene vor avea loc în mai 2014, cum s-a decis într-o rezoluție parlamentară adoptată pe 22 noiembrie 2012.

Procedura de schimbare a alocării locurilor este următoarea: Parlamentul European poate trimite o propunere privind compoziția proprie Consiliului European. Acesta din urmă trebuie să ia o decizie prin unanimitate. Parlamentul European poate aproba sau respinge propunerea, dar nu poate schimba conținutul acesteia.

Schimbarea va avea loc ca urmare a schimbărilor legate de populația UE.

Tratatul de la Lisabona a fixat limite noi:

– numărul maxim de eurodeputați este de 750 + președintele

– numărul maxim de eurodeputați pe țară este de 96

– numărul minim de eurodeputați pe țară este de 6

– locurile în Parlamentul European sunt distribuite după principiul proporționalității degresive.

În momentul de față, în Parlamentul European sunt 754 de deputaţi europeni. Croația va avea 12 locuri în momentul în care va adera în iulie 2013, numărul total ajungând la 766.

În urma unei propuneri a Parlamentului European, Comisia a adoptat pe 12 martie o recomandare pentru partidele politice, care ar trebui să propună pentru alegerile europene din 2014 câte un candidat la președinția Comisiei.

Sursa: PE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here