Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis o informare de presă prin care anunţă că va aloca Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sumele necesare decontării contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă (SAPS) aferente anului agricol 2012 -2013, precum şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA.

Această măsură vine ca urmare a faptului că, în Şedinţa de Guvern din data de 6 martie 2013, a fost aprobată Hotărârea Guvernului privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi măsurilor de piaţă în agricultură, suma aprobată fiind de 2.700.000 mii lei.

Beneficiarii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă sunt în număr de 1.072.289, fermieri pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate în conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

Ministerul precizează în cadrul documentului şi aspectul potrivit căruia suma totală destinată plăţilor unice pe suprafaţă este 2.479.446 mii lei, diferenţa până la concurenţa totală a sumei aprobate prin actul normativ fiind destinată măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA, cum ar fi

– ajutorul financiar pentru sectorul viti-vinicol,

– restructurarea/reconversia plantaţiilor viticole,

– susţinerea primelor de asigurare,

– ajutor financiar pentru grupurile de producători din sectorul legume-fructe,

– ajutorul specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate,

– ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii din sectorul de agricultură ecologică,

– restituţii la export,

– programul naţional apicol,

– programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, lapte în şcoli, etc.

Similar anilor anteriori, începând cu data de 16 octombrie 2013, în conformitate cu reglementările europene,  MADR va completa sumele aprobate prin Hotărârea de Guvern în vederea acordării avansului pentru campania 2013-2014.

Sursa: Ministerul Agriculturii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here