Guvernul a adoptat în cadrul şedinţei de astăzi, 10 februarie 2015, o hotărâre prin care se stabileşte că programul “Prima maşină” va avea în 2015 un plafon de garantare de 350 de milioane de lei, conform unui comunicat de presă emis de instituţie.

Pentru a stabili nivelul plafonului de garantare pentru acest an, au fost luate în considerare solicitările venite din partea instituțiilor de credit și instituțiilor financiare nebancare eligibile participante în cadrul Programului. 

Plafonul de garantare alocat pentru 2014 a fost de 50 milioane lei, în condițiile în care normele de aplicare ale acestui program au fost adoptate în luna decembrie a anului trecut.

Înscrierea altor finanţatori

Actul normativ adoptat de Guvern prevede și posibilitatea altor finanţatori interesaţi de program să se înscrie până la data de 2 martie.

Băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN) care nu au aplicat pentru Programul “Prima maşină” până la sfârşitul anului trecut, pot trimite până la 2 martie cererile de înscriere către Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), împreună cu informaţii privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate prin acest program şi valoarea estimată a garanţiilor care urmează a fi acordate.

Decizia a fost luată în condițiile în care legislaţia secundară a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2014. Astfel, potenţialii finanţatori nu au avut timp să analizeze legislaţia și să decidă înscrierea în Program în termenul menționat în Hotărârea Guvernului 1053/2014, anume în termen de 15 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a normelor, respectiv 08 decembrie 2014 până la data de 24 decembrie 2014. Până la acest termen, un număr de 10 finanţatori au transmis FNGCIMM și MFP cererile de înscriere în Program.

Ce este programul „Prima maşină”?

Persoanele care vor achiziţiona un autovehicul prin Programul “Prima maşină” vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%.

De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu vârsta de minimum 18 ani, care obțin venituri și care îndeplinesc și celelalte criterii de eligibilitate, printre care să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere, că nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proforma emise de vânzător să ateste că autoturismul achiziţionat prin program este nou, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, este achiziţionat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.

Alte condiţii sunt avansul de minimum 5% din preţul de achiziţie şi asigurarea autoturismului nou-achiziţionat din finanţarea garantată printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel puţin riscurile de avarii şi furt, fără franșiză pentru daunele totale de avarii şi furt şi cu o franşiză de maximum 100 de euro, echivalent în lei, pentru daunele parţiale de avarii şi furt. Obligaţia subzistă pe toată perioada de valabilitate a garanţiei.

La aceste condiții se adaugă normele proprii fiecărei bănci, precum și condițiile specificate deja în OUG nr. 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.

Ai nevoie de Normele de aplicare a Programului „Prima maşină”? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!

Sursa: Guvernul României 

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here