25 Februarie, 2018

Cătălin Baba: Taxele la facultăţi nu se măresc. Universităţile decid dacă vor mai mulţi studenţi sau locuri bugetate

Taxele pe care le vor plăti studenţii în noul an universitar nu se măresc, a declarat ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, arată CampusNews.

Ministrul a precizat că decizia privind cuantumul taxei rămâne la latitudinea universităţilor, care vor hotarî dacă vor să aibă mai mulţi studenţi sau mai multe locuri bugetate, transmite Mediafax.

Declaraţia lui  Cătălin Baba vine după ce Ministerul a supus dezbaterii publice proiectul Hotărârii de Guvern privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul superior de stat în anul universitar 2012-2013.

Proiectul prevede scăderea numărului de locuri finanţate de stat, dar majorarea sumei ce revine per student. O altă noutate a proiectului de Hotărâre de Guvern este finanţarea pe bază de granturi care se acordă pe toată perioada studiilor.

“Universităţile pot să decidă dacă împart granturile de studiu, astfel încât să aibă un număr mai mare de studenţi, sau dacă nu le împart, pentru a avea locuri bugetate. Senatele universitare pot lua această decizie. După cum ştiţi, în senatul universitar, 25% sunt reprezentanţi ai studenţilor. Practic, va fi o decizie luată de cadre didactice şi studenţi, iar ea poate avea în vedere fie menţinerea numărului de granturi, fie fracţionarea unei proporţii din aceste granturi”.

Înaintea reuniunii cu rectorii instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular, ministrul a precizat că, în anul universitar 2012-2013, nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi, însă finanţarea va fi la fel ca în 2011. În acelaşi timp, unele universităţi de top vor primi un număr de granturi echivalent cu cel al locurilor de anul trecut. “Grantul este mai mare anul acesta decât alocarea pe student echivalent din anii trecuţi. Practic, se alocă o sumă mai mare, respectiv 4.000 de lei, faţă de 2.500 de lei, cât se aloca până acum pentru fiecare grant”, a precizat Cătălin Baba, citat de Mediafax.

Ministrul a mai precizat că universităţile nu pot înmatricula mai mulţi studenţi decât capacitatea de şcolarizare. Întrebat dacă măsura ministerului nu va duce la majorarea taxelor, Cătălin Baba a declarat: “Nu. Din contră. Nu poţi să faci un învăţământ de calitate cu 2.500 de lei pe student, în situaţia în care în UE se alocă de cinci ori mai mult. (…) În acest an, am propus alocarea a 4.000 de lei pe student echivalent, ca o fază de tranziţie. Probabil, în anii viitori, ar trebui să crească. Este vorba despre bani pe care statul îi dă pentru fiecare student pentru un învăţământ de calitate. Suma de 4.000 de lei pe student echivalent a fost calculată de către Consiliul Naţional pentru Finanţare în Învăţământul Superior”, a mai spus Baba.

Acesta a declarat că, în România, costurile per student variază între 2.000 şi 5.000 de lei. La Medicină, de pilda, costul este de 5.000 de lei, la Istorie, între 1.500 şi 1.700 de lei, costul real fiind în jur de 4.000 de lei, potrivit lui Baba.

În ce priveşte întâlnirea cu rectorii universităţilor din învăţământul de stat şi particular, ministrul a declarat că aceasta este prima sa reuniune cu şefii universităţilor noi aleşi şi cu cei realeşi.

Alte discuţii cu rectorii vor viza chestiuni legate de clasificarea şi ierarhizarea programelor de studii, aspecte privind procesul de acreditare, cât şi despre modul prin care cadrele didactice capătă dreptul de a conduce doctorate. Un alt subiect va fi legat de situaţia posturilor didactice din învăţământul superior de stat şi particular.

Sursa: CampusNews.ro

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu