Veteranii de război, invalizii și văduvele beneficiază, conform Legii nr. 44/1994, de mai multe drepturi, printre care și ajutorul ajutor anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice.

Prevederile art. 16 lit. g) şi ale art. 18 din actul normativ menţionat stabilesc că Guvernul stabilește, în fiecare an, cuantumul acestui ajutor,  în funcţie de evoluţia preţurilor şi posibilităţile de susținere din bugetul de stat, având la bază propunerile asociațiilor veteranilor de război.

Plata acestui ajutor se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ordonatorilor principali de credite care efectuează plata indemnizaţiilor de veteran de război. Suma necesară pentru plata ajutorului anual care se acordă veteranilor de război, văduvelor de război precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat este prevăzută în bugetele Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

În anul 2018, prin Hotărârea Guvernului nr. 935/2018, cuantumul ajutorului anual a fost aprobat la nivelul de 400 lei/persoană, de acest ajutor beneficiind aproximativ 7.380 persoane. Apoi, prin ordonanța 114 cu mai multe măsuri fiscal-bugetare, Guvernul a stabilit ca în perioada 2019 – 2021, drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare,cu excepția drepturilor prevăzute la art. 11, să se mențină în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2018.

Conform datelor din proiect, de ajutorul anual va beneficia un număr total de 5.583 persoane, din care 5117 persoane plătite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, 200 persoane plătite de Ministerul Apărării Naționale, 265 persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne şi o persoană plătită de Serviciul Român de Informații.

Astfel, prin proiectul pus acum în dezbatere publică de ministerul Muncii se propune menținerea cuantumului acestui ajutor la nivelul acordat în anul 2018, respectiv 400 lei.

Hotărâre privind stabilirea cuantumului ajutorului anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice,cuvenit veteranilor de război și văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat pentru anul 2019

Art. 1 – Veteranii de război, văduvele de război, precum şi accidentaţii de război în afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate din cauza acţiunii mijloacelor de luptă ale războiului, beneficiază în anul 2019 de un ajutor anual în cuantum de 400 lei/persoană pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice.

Art. 2 – Sumele pentru plata ajutorului prevăzut la art.1, inclusiv cheltuielile cu transmiterea acestora la beneficiari, se suportă din bugetele Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Apărării Naționale,Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, în limita fondurilor aprobate cu această destinație prin legea bugetului de stat.

După perioada de 10 zile de dezbatere publică, proiectul va ajunge pe masa Guvernului, spre adoptare.

Ai nevoie de Legii nr. 44/1994? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here