Firma internațională de avocatură CMS a câștigat în instanță un litigiu fiscal în materie de TVA în favoarea filialei unei companii internaționale de petrol și gaze, într-un proces împotriva autorităților fiscale românești ce s-a desfășurat pe parcursul a 6 ani, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Cazul stabilește un precedent juridic unic în România, deoarece tratează, în premieră, regimul complex al TVA aplicabil activităților de explorare și exploatare de petrol și gaze desfășurate în temeiul unor Contracte de Farm-Out și Acorduri de Operare în Comun. Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a pronunțat o hotărâre definitivă în acest dosar în favoarea companiei.

Societatea din România a încheiat un Contract de Farm-Out (Farm-Out AgreementFOA) și un Acord de Explorare în Comun (Joint Operation Agreement – „JOA) cu un partener local pentru explorarea și exploatarea unor perimetre petroliere din România.

Ca urmare a unei inspecții fiscale, autoritățile române au stabilit în mod nelegal că societatea nu avea dreptul la rambursarea TVA aferentă operațiunilor sale de explorare a petrolului în România și că trebuia să achite TVA suplimentar  și penalități aferente. Autoritățile fiscale au ajuns la această concluzie în urma unei interpretări greșite a acordurilor comerciale dintre părți și ca urmare a ignorării voinței contractuale reale a părților privind modul de desfășurare a activităților de explorare a petrolului și gazelor naturale.

În noiembrie 2017, Curtea de Apel București a admis contestația societății, a anulat decizia fiscală contestată și a dispus ca autoritățile fiscale să ramburseze integral TVA-ul colectat. Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a pronunțat o hotărâre definitivă prin care a confirmat sentința Curții de Apel București.

În privința acestui litigiu, Horia Drăghici, Partener, coordonatorul Departamentului de Litigii al CMS România, a afirmat: „Suntem încântați că am reprezentat cu succes compania în acest litigiu complex. Echipa noastră de litigii fiscale a reprezentat clientul în toate etapele acestui litigiu, începând cu contestația administrativă prealabilă și finalizând cu procesul desfășurat în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Aceasta este cea de-a treia victorie în instanță a echipei noastre de litigii fiscale pentru acest client, echipa reprezentând societatea în trei litigii similare cu privire la aspecte legate de TVA. Toate instanțele au avut o abordare consecventă și au susținut în special că înțelegerile comerciale ale părților nu pot fi ignorate de către autoritățile fiscale în cadrul inspecțiilor fiscale”, citat în comunicatul de presă.

Echipa integrată de Litigii Fiscale CMS formată din avocații Horia Drăghici (Partener & Coordonator al Departamentului Litigii CMS România) și Anna Morogai (Asociat în Departamentul Litigii CMS România) și expertul fiscal Roxana Popel (Tax Director și Coordonatoarea Departamentului de Consultanță Fiscală CMS România) a coordonat acest caz complex. Echipa extinsă i-a inclus, printre alții, și pe: Tatiana Casapciuc, Sorin Predescu (Litigii), Andrei Tercu (Fiscalitate), Varinia Radu și Ramona Dulamea (Energie).

Despre firma internațională de avocatură CMS:  Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume și peste 4.800 de avocați, CMS deține o expertiză îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale, cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoare tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS oferă o gamă largă de expertiză în 19 domenii de practică și sectoare de activitate, precum drept societar/fuziuni și achiziții, energie & schimbare climatică, fonduri, sănătate și științe medicale, tehnologie, media, telecomunicații (TMT), taxe, sectorul financiar-bancar, comercial, concurență & EU, litigii, dreptul muncii & pensii, proprietate intelectuală, drept imobiliar și construcții.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here