20 Februarie, 2018

CASS: cine datorează contribuţia, cum se stabileşte şi Declaraţia de impunere

Acest material este motivat de recentul Ordin al Preşedintelui ANAF nr. 938/2013 pentru aprobarea formularului 630 “Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”, publicat în Monitorul Oficial nr. 485/2013. Mai jos găsiţi informaţii mai ample despre plătitori şi obligaţii. 

Cine datorează contribuţia?

Potrivit art. 29625 din Codul fiscal, declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale se realizează prin depunerea unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, precum şi a declaraţiei de venit estimat/norma de venit prevăzută la art. 81 şi a declaraţiei privind venitul realizat prevăzută la art. 83, pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

cass1
Sursa foto: Lege5.ro

Declaraţia de venit estimat/norma de venit se depune de către contribuabilii, precum şi asociaţiile fără personalitate juridică, care încep o activitate în cursul anului fiscal, mai puţin contribuabilii care realizează venituri pentru care impozitul se percepe prin reţinere la sursă. Declaraţia se referă la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real, au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Declaraţia privind venitul realizat se completează pentru fiecare sursă şi categorie de venit. Pentru veniturile realizate într-o formă de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuită din asociere.

Ordinul ANAF nr. 938/2013 se referă la contribuţia de asigurări sociale de sănătate care se datorează, potrivit art. 29627 Cod fiscal, şi de către persoanele care realizează venituri din:

 • cedarea folosinţei bunurilor;
 • investiţii;
 • premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
 • operaţiunea de fiducie;
 • alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.

Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor prevăzute de art. 29627 Cod fiscal plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri.

Cum se stabileşte contribuţia?   

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 29627 alin. (1) se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din:

 • declaraţia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen;
 • declaraţia de impunere trimestrială, pentru veniturile din tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;
 • declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit;
 • evidenţa fiscală, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, în cazul în care venitul net se stabileşte prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

cass2
Şi, astfel, ajungem la “Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”, Formularul 630, cod 14.13.02.19, aprobată prin OPANAF nr. 938/2013, ordin care conţine şi anexa cu Situaţia privind stabilirea contribuţiei lunare de asigurări sociale de sănătate” (baza de calcul şi contribuţia CASS datorată – decizia anterioară şi decizia curentă).

Formularul se utilizează pentru stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru regularizarea sumelor datorate cu titlu de plăţi anticipate.

ATENŢIE! Formularul se utilizează pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate începând cu anul fiscal 2012.

Anexa de Situaţie se emite pentru fiecare categorie de venit pentru care se stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

cass3

Formularul 630, cu Decizia de impunere anuală cu contribuţia de CASS se comunică contribuabililor.

Diferenţa de contribuţii rezultată din regularizarea anuală, stabilită în plus, trebuie plătită în termen de 60 de zile de la de la data emiterii deciziei. Pentru obligaţiile neachitate în acest termen, se calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere.

În ce priveşte diferenţa de contribuţii, conform art. 90 alin. 2) din Cod proc. fiscală:

 • diferenţa constatată în plus se plăteşte până la data de 5 a lunii următoare, dacă data comunicării Deciziei de impunere este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, plata se face până la data de 20 a lunii următoarre;
 • diferenţa de contribuţii constatată/stabilită în minus se compensează sau se restituie.

Regim juridic

Împotriva măsurilor impuse prin decizia de impunere se poate face contestaţie, care se depune în termen de 30 de zile de la comunicare.

Decizia de impunere reprezintă titlu de creanţă şi constituie înştiinţare de plată. 

Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  daniel
  ianuarie 21 2015

  BUNA SEARA.AM PRIMIT O DECIZIE DE IMPUNERE CU O SUMA PT …….Venituri diin regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art.52,alin.(1) lit.b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art.13 lit.e).
  LA CE SE REFERA MAI EXACT VA ROG.
  MULTUMESC ANTICIPAT!

 • Răspunde
  daniel
  ianuarie 28 2015

  cand dati o lege punetio in aplicare in anul respectiv cu retinere la sursa a cass ului nu dupa 3 ani sa incarcati oameni cu datori cum luati impozitul pe loc asa puteti retine si cass ul pe loc nu dupa ani mai dezgropati morti rusine sa va fie oameni buni nu platiti faceti contestati peste contestati ca astia dau legi dupa bunul lor plac sa platim noi oameni de rand pentru ca alti au furat prea mult si nu au de unde recupera tot ce sa furat in acesti anii propun sa adunam semnaturi sa facem petitie catre guvern sa dea o ordonanta pt stergerea acestor datorii catre finante in urma trimiterilor decizilor de impunere a decizilor de plata pt plata cass din 2012 incoace fiind neconstutionala acesta lege aberanta sa platim din urma face petitie catre guvern in care propunem o ordonanta de urgenta pt retragerea acelei legi asa cum sa facut in cazul altor categori de persoane care aveau bani de dat din urma din cauza unor legi gresite oameni buni sa stringem semnaturi toti care avem de dat cass din urma din cauza acestei legi din 2011 aplicate in 2015 prin care sa cerem amnistie fiscala

  • Răspunde
   iancu
   aprilie 28 2015

   si mie a venit astazi nu mai inteleg nimic sa facem ceva cu astia ca nu se mai poate

 • Răspunde
  lavinia
  aprilie 29 2015

  Aveti un model “strong” de contestatie? Unul cu care sa-i ard peste bot.
  Cu stima,

  • Răspunde
   Dan Mihai
   mai 2 2015

   Ok, doresc si eu acel model ,,strong”,.Am primit decizia si cota este aplicata la venitul brut-este vb de acivitatea de persoana autorizata- expert judiciar si cota este aplicata la venitul brut nu la castigul net anual (declaratia 200)

  • Răspunde
   Cristina
   mai 3 2015

   Sunt de acord cu Lavinia! Si eu si tatal meu care este pensionar militar am primit aceasta decizie cu suma de 468 ron, numai ca la mine scrie ca din investitii. Care investitii ca eu sunt casnica, fara venit si fara plata cass in acel an!
   Publicati domnilor legisti un model puternic de contestatie, pentru ca lumea are nevoie de asa ceva!!!!
   Cand te duci la Agentia ANAF din localitate, incompetentii aia nu stiu nici macar sa dea un raspuns concret, dar-mi-te sa aiba un formular de contestatie!!!!!
   pe ei ii intereseaza doar sa platesti…..nu-ti convine, faci contestatie….dar cu ce?

  • Răspunde
   Camelia
   mai 9 2015

   Da am un model

   • Răspunde
    Cristina
    iunie 25 2015

    il vreau si eu, cum procedam

   • Răspunde
    marian
    august 12 2015

    Buna seara,
    Va rog sa-mi transmiteti modelul dumneavoastra de contestatie.
    Multumesc anticipat.
    Seara buna!

    Marian Folea
    0727718815

   • Răspunde
    septembrie 27 2017

    buna ziua,
    as dori si eu un model de contestatie pentru CASS dn 2012 venituri independente.

   • Răspunde
    Dan
    noiembrie 22 2017

    Fiind expert judiciar pe probleme auto, am fost PFA; am renuntat la aceasta activitate de curand datorita varstei inaintate. Am primit de la ANAF o Decizie de Impunere Anuala ca sa platesc CASS din 2012. Va rog daca are cineva un model de contestatie. Va multumesc!

 • Răspunde
  Cristina
  iunie 25 2015

  Mi-a venit si mie acum cateva zile sa platesc o suma frumusica in urma unui contract de prestari servicii incheiat in 2012 E nedrept sa-ti vina dupa atatia ani, de ce nu au oprit-o la momentul respectiv, si eu vreau sa fac contestatie, va rog vreau si eu un model sa-mi trimiteti daca il aveti voi deja! Multumesc

 • Răspunde
  ova
  aprilie 19 2016

  Am primit o decizie de impunere restanta de 4800 lei cu accesorii, datoria ar fi cica din 2013 pe productia a 40 de hectare de teren oleifere si leguminoase
  Nu detin si nu am arendat niciodata

 • Răspunde
  Dan
  noiembrie 22 2017

  Fiind expert judiciar pe probleme auto, am fost PFA; am renuntat la aceasta activitate de curand datorita varstei inaintate. Am primit de la ANAF o Decizie de Impunere Anuala ca sa platesc CASS din 2012. Va rog daca are cineva un model de contestatie. Va multumesc!

 • Răspunde
  cristian
  ianuarie 22 2018

  Am primit asta zi de la anaf decizia de impunere 630 cu CAS , cum se calculeaza cand optezi pt cota integrala ?

Scrie un comentariu