Senatorii vor dezbate un proiect de lege numit “Case sociale în mediul rural”, care prevede ca autorităţile locale să achiziţioneze toate imobilele părăsite din zona lor şi să le redistribuie apoi unor persoane defavorizate. Casele sociale cumpărate de stat nu pot fi închiriate sau vândute apoi, beneficiarii urmând să stea în ele pe o perioadă de 5 ani, iar dacă îndeplinesc condiţiile, perioada poate fi prelungită.

Iniţiatorii legii spun că în România există, în mediul rural, mii de locuinţe ale căror proprietari au murit sau au plecat din localitate, din ţară, casele fiind părăsite. Primăriile pe raza cărora se află astfel de locuinţe le pot cumpăra la preţuri mici, din bugetul local, şi apoi să le dea gratuit, spre folosinţă, unor familii care nu îşi permit o locuinţă. Categoriile de persoane care vor beneficia de astfel de case sunt:

  • persoanele şi familiile evacuate sau din locuinţe ce urmează a fi evacuate;
  • tinerii care provin din casele de copii şi au împlinit 18 ani;
  • familiile cu cel puţin 3 copii în întreţinere;
  • veterani, văduve de război, revoluţionari sau luptători împotriva regimului comunist;
  • invalizii de gradul I şi II, persoane cu handicap;
  • pensionari;
  • familii care au venitul net lunar de persoană, în ultimele 12 luni, sub salariul minim brut pe ţară.

Ca să beneficieze de casele sociale, persoanele trebuie să aibă reşedinţa în raza localităţii autorităţii care distribuie casa, să nu fie chiriaş într-o altă locuinţă, să nu fi vândut o casă după 1 ianuarie 1990 şi să nu fie proprietarii vreunei alte case. Nici cei care au beneficat de credite pentru achiziţia sau executarea unei locuinţe nu se pot încadra pentru casele sociale.

Consiliile locale şi primăriile vor asigura finanţarea acestui program, din sumele alocate de la bugetul local, se spune în proiectul legislativ. Autorităţile pot primi de la firme şi de la persoane fizice donaţii sau contribuţii pentru achiziţionarea acestor locuinţe sociale la ţară.

Pentru a fi adoptată, legea trebuie votată mai întâi în Senat, unde se află în dezbatere publică, apoi şi în Camera Deputaţilor şi promulgată de preşedintele statului.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here