Două programe guvernamentale puse în dezbatere public pe pagina Ministerului Mediului propun ca persoanele fizice care îşi construiesc sau renovează locuinţele cu materiale ecologice, să poată primi până la 40.000 de lei.
Primul program, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energii regenerabile. Astfel, cei care pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire pe care le au acasă cu cele care utilizează energie regenerabilă, respectiv panouri solare sau pompe de căldură, se pot încadra în acest proiect.
Pentru panouri solare, se primeşte o finanţare de 6.000 de lei, iar pentru cei care îşi vor monta pompe de căldură, Ministerul Mediului propune decontare până la 8.000 de lei, ceea ce poate reprezenta aproximativ 70-80% din costul de cumpărare şi instalare, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.
Programul prevede finanţare şi pentru administraţiile locale care vor investi în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de căldură, sau sisteme care utilizează biogazul pentru a produce energie electrică:
- localităţile cu peste 100.000 de locuitori - până la 4.000.000 lei,
- localitățile cu populație între 50.000 şi 100.000 locuitori – până la 3.000.000 lei,
- localitățile cu populație între 20.000 şi 50.000 de locuitori - până la 2.000.000 lei,
- localităţile cu populație între 2.000 şi 20.000 de locuitori - până la 1.000.000 lei,
- comune, sate cu populație de mai puțin de 3.000 de persoane - până la 500.000 lei.
Al doilea program este Casa Verde Plus, care prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare românilor care îşi construiesc sau renovează locuinţele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de monitorizare şi eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum şi sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie şi durată de viaţă superioară.
Pentru persoanele fizice, finanţarea este de până la 40.000 de lei, singura condiţie fiind ca materialele folosite să fie pe lista celor ,,prietenoase” cu mediul înconjurător. Şi instituţiile statului care au în administrare şcoli, grădiniţe, policlinici şi spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte, ar putea accesa fonduri prin acest program. Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, sumă care nu trebuie să depăşească 90% din valoarea totală a proiectului. Casa Verde Plus beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.
Cele două proiecte sunt puse în dezbatere publică timp de 10 zile. Ministrul mediului a anunțat că cei care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar. Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul „primul venit, primul servit”.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.