Ministerul de Interne vrea să reorganizeze Casa de Pensii Sectorială cu un nou regulament de organizare şi funcţionare, postat pe site-ul instituției. Astfel, susțin reprezentanții MAI, ca urmare a intrării în vigoare a HG nr. 144/2016 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii şi a aprobării noului stat de organizare al acesteia (intrat în vigoare la data de 15.04.2016), trebuia asigurat cadrul necesar îndeplinirii atribuţiilor şi sarcinilor ce revin Casei de pensii sectorială, ca structura de specialitate în domeniul pensiilor militare de stat.

Casa de pensii a MAI asigură, conform art. 3 din Regulamentul de organizare și funcționare, plata pensiilor militare de stat, a drepturilor și prestațiilor prevăzute în legile speciale pentru toți militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care și-au încetat raporturile de serviciu cu MAI sau Administrația Națională a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției.

Toți beneficiarii drepturilor prevăzute de Legea nr. 223/2015 se pot adresa Casei de pensii a MAI, care stabilește cuantumul pensiilor din sistemul militar prin decizii, asigură plata lunară a pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor și asigură evidenţa drepturilor şi obligaţiilor stabilite în sistemul pensiilor militare de stat.

De asemenea, conform Regulamentului de organizare și funcționare, Casa de pensii sectorială “achită ajutorul de deces în termen de 24 de ore de la solicitare, în cazul decesului pensionarului aflat în evidenţele proprii, respectiv în cazul unui membru de familie al acestuia, care nu era asigurat sau nu avea calitatea de pensionar la data decesului.

Documentul postat pe site-ul MAI, în dezbatere publică, cuprinde, de asemenea, toate serviciile și compartimentele Casei de Pensii a MAI, cu atribuțiile fiecăruia, inclusiv pentru funcționarii care soluţionează sesizările, reclamaţiile şi petiţiile. Totodată, pensionarii din sistemul militar pot afla modalitățile de virare a pensiilor lor, prin Compartimentul prelucrare automată date financiare pensionari:

„a) asigură virarea pensiilor militare de stat, prin mandat poştal, în cont curent sau în cont de card, inclusiv a obligaţiilor fiscale, potrivit prevederilor legale în vigoare, cu utilizarea aplicaţiilor informatice puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice şi de instituţiile de credit; […]

f) gestionează problematica retururilor şi ţine evidenţa sumelor returnate în contul «Sume de mandat», inclusiv evidenţa taloanelor de pensie restituite lunar de operatorul poştal, potrivit prevederilor legale în vigoare, cu utilizarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Serviciul informatic, baze de date şi comunicaţii;

g) asigură decontarea facilităţilor conform prevederilor legale în vigoare, de care beneficiază pensionarii respectiv scutirea de plata abonamentului unui post telefonic pentru veterani de război;

h) stabileşte cuantumul ajutoarelor de deces pentru pensionari şi membri de familie aflaţi în întreţinerea acestora şi asigură plata contravalorii acestui ajutor, conform prevederilor legale în vigoare, cu utilizarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice.”

Proiectul a fost postat pe site-ul MAI la sfârșitul lunii iulie, pentru 20 de zile, timp în care sunt așteptate propuneri, sugestii și opinii de la persoanele interesate.

Ai nevoie de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

8 COMENTARII

  1. Doamne cate atributii are casa asta de pensii ! Cate mii de salariati pe banul public ( ceva rude,amante),conform „noului statut de organizare ” ii va trebui ? Va dati seama cat de ridiculi au ajuns oamenii astia ,dezbatand noul ststut de organizare !

  2. VA ROG SA-MI COMUNICATI CIND MI SE VA RECALCULA PENSIA TININD CONT DE FAPTUL CA AM TRIMIS LA CASA DE PENSII CEREREA PENTRU RECALCULARE IN LUNA APRILIE 2016 .

  3. Buna ziua.Sint pensionar militar din sistemul de penitenciar incepind cu 01.07.2016.Vreau sa plec o perioada de timp din tara,.Neridicind o perioada mai lunga cupoanele de pensii exista posibilitatea sistarii platii pensiei.Toata familia este plecata si nu stiu procedura de a nu se sista plata pensiei.Mentionez ca pensia se vireaza pe card.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here