În materialul de faţă ne-am propus să vă oferim o sinteză practică a principalelor taxe şi tarife la care sunt supuşi conducătorii auto, printre care taxa pentru examinarea şoferilor pentru obţinerea permisului de conducere, taxa de înmatriculare a maşinilor şi remorcilor, furnizarea de date din Registrul naţional de evidenţă a permiselor, contravaloarea documentelor eliberate şi a plăcilor cu numere de înmatriculare. Astfel, din cadrul informaţiilor furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor am extras următoarele date:

I. Taxe

A. Taxe pentru examinarea conducătorilor de autovehicule în vederea obținerii permisului de conducere

* Taxe pentru examinarea candidaților care au absolvit o școală de conducători auto:

– Pentru autovehicule din categoriile A, A1, B, B1 și BE: 6 lei

– Pentru autovehicule din categoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb și Tv: 28 lei

* Taxe pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum și a persoanelor care au fost respinse de 3 ori la examenul pentru obținerea aceleiași categorii, precum și pentru persoanele care nu au absolvit o școală de conducători auto, cu excepția celor pentru categoriile B, B1, BE : 84 lei

Notă: taxele se achită la organul fiscal al administrației publice locale pe a cărui rază de  competență teritorială se află Instituția Prefectului care presteazムserviciul. Pentru municipiul Bucureşti, organul fiscal competent este cel de la nivelul sectorului.

B. Taxe de înmatriculare a autovehiculelor și remorcilor, autorizare provizorie de circulație și autorizare de circulație pentru probe

* Taxe de înmatriculare permanentă sau temporară a autovehiculelor și remorcilor:

– Autovehicule și remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, inclusiv: 60 lei

– Autovehicule și remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg: 145 lei

* Taxa de autorizare provizorie a circulației autovehiculelor și remorcilor: 9 lei

* Taxe de autorizare a circulației pentru probe a autovehiculelor și remorcilor: 414 lei

Notă: taxele se achită la organul fiscal al administrației publice locale pe a cărui rază de  competență teritorială se află domiciliul/ sediul solicitantului. Pentru municipiul Bucureşti, organul fiscal competent este cel de la nivelul sectorului.

C. Taxa pentru furnizare date din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare: 5 lei

Notă: taxele mai sus menţionate pot fi majorate cu pana la 40% de catre consiliul local în a cărui rază teritorială se află sediul prestatorului de servicii.

Sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru:

* examinarea, în vederea obținerii permisului de conducere auto, a următoarelor categorii de persoane:

– persoanele cu handicap fizic, pentru obținerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A, A1, B și B1, adaptate infirmității lor;

– membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditați în România, pe bază de reciprocitate;

* înmatricularea:

– autovehiculelor și remorcilor aparținând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și membrilor acestora, precum și altor organizații și persoane cu statut diplomatic, care își desfășoară activitatea în România, pe bază de reciprocitate;

– autovehiculelor din categoriile A, A1, B și B1, aparținând persoanelor cu handicap fizic, adaptate infirmității lor;

II. Contravalorea documentelor eliberate

* Permis de conducere: 68 lei

* Certificat de înmatriculare: 37 lei

* Autorizație provizorie de circulație: 13 lei

Notă: plata contravalorii documentelor eliberate se poate face la unitățile CEC BANK și BCR. Pentru detalii referitoare la informațiile de la pct. I și II, trebuie să vă adresaţi Instituției Prefectului din care face parte serviciul public comunitar competent să presteze serviciul solicitat.

III. Contravaloarea plăcilor cu numere de înmatriculare

* Placă tip A – formă dreptunghiulară: 20 lei

* Placă tip B – formă pătrată: 23 lei

* Placă tip C – pentru motociclete: 17 lei

Notă: Pentru atribuirea unui număr preferențial se achită suplimentar tariful de 45 lei. Pentru păstrare unui număr atribuit anterior se achită tariful de 30 lei. Contravaloarea plăcilor cu numere de înmatriculare se achită la ghișeu.

Sursa: DRPCIV

1 COMENTARIU

 1. Am o intrebare…nu gasesc unde scrie de ce trebuie sa platesc acea taxa de 84 de lei,motivul achitarii acestei sume?
  Nu mi se elibereaza vre-un talon/permis pentru aceasta taxa EXAGERATA.
  Am facut si sustinut un numar de 4 examene in 2008,platind taxele solicitate la acea vreme,dar nu am si obtinut permisul auto…asta este,nu-i bai.
  Acum,in 2014 am urmat cursurile unei alte scoli,am facut alt dosar,dar…surpriza…cand m-am prezentat sa sustin examenul,desi ma aflu la prima exatminare pe dosarul si anul in curs,mi-a fost solicitata chitanta cu aceasta suma ” 84 lei „.
  Vin si intreb,pentru ca nu gasesc baza legala pentru aceasta suma…de ce sunt obligat sa platesc banii acestia?
  Am sustinut si depasit,cumva,numarul de examinari si au „nadusit” domnii politisti cu mine?
  Cum pot afla de ce trebuie sa dau suma asta si mai ales…cum pot proceda si unde ma pot adresa,pentru ami recupera si eu „TAXA DE PERMIS ” platita in 2008,eu nu m-am folosit de aceei bani,insa Politia,da!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here