În cursul săptămânii trecute, a fost aprobat Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014. Cu această ocazie, ministrul sănătăţii, dl. Eugen Nicolăescu, a participat la o serie de dezbateri organizate de către reprezentanţii mass-media, în cadrul cărora s-au discutat schimbările majore din documentul aprobat miercuri de către Guvernul României.

Ulterior, informaţiile referitoare la principalele aspecte noi şi modificări pe care le aduce Contractul-cadru au fost sintetizate şi prezentate într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că noul Contract Cadru a fost construit pe bugetul deja aprobat, care nu mai poate fi modificat.

“Am constatat că cele mai multe fonduri se consumă în sistemul spitalicesc, acolo unde se cheltuie şi cel mai mult. Trebuie să schimbăm mentalitatea omului de a se îndrepta numai spre spital şi trebuie să construim un sistem bazat pe medicina de familie şi cea din ambulator”, a afirmat ministrul Eugen Nicolăescu.

Din aceste considerente, anul acesta Contractul Cadru prevede o creştere cu 10% a finanţării pentru medicina de familie, astfel încât acest sector să poată juca rolul de “poartă de intrare” în sistemul medical.

Tot în ceea ce priveşte medicina primară, este prevăzută reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel încât medicii să aibă mai mult timp pentru cosultul de specialitate al pacienţilor, iar medicii tineri de familie să reuşească să găsească loc pe piaţă atunci când finalizează rezidenţiatul.

De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta s-a mai hotărât creşterea finanţării pentru unele componente din sistem, după cum urmează:

– creşterea cu 51% a finanţării pentru medicina de ambulator;

– creşterea cu 40, 5% a finanţării pentru centrele multifuncţionale;

– creşterea cu 64% a finanţării pentru îngrijirile medicale la domiciliu astfel încât pacienţii să poată beneficia şi la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unităţile spitaliceşti.

* Coplata

Contractul Cadru prevede şi introducerea mecanismului de coplată cu scopul de a limita internările fictive din unităţile spitaliceşti.

“Introducerea coplăţii a fost o măsură discutată cu organismele internaţionale încă din 2009 şi aprobată anul trecut. Noi am căutat să negociem cu Fondul Monetar Internaţional stabilirea unei sume modice, între 5 şi 10 lei. Aceasta se va percepe de fiecare spital, pe baza aprobării Consiliului de Administraţie, o singură dată, la externare”, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Există mai multe categorii de persoane care vor fi exceptate de la coplată. Este vorba despre bolnavii cronici din cadrul programelor naţionale de sănătate, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilităţi. Coplata nu se va achita în cazul internărilor de urgenţă.

* Spitalele publice

În noul Contract Cadru există o serie de modificări şi pentru spitalele publice. Acestea se referă la blocarea efectuării de arierate şi la măsura de sancţionare prin demitere a managerilor care continuă să realizeze arierate.

O altă măsură foarte importantă care vine în sprijinul managerilor de a se încadra în noile cerinţe privind arieratele este aceea de modificare a tarifelor pe caz ponderat (TCP) în funcţie de competenţele şi complexitatea cazurilor rezolvate în unităţile sanitare.

“Pentru unităţile strategice am decis să creştem tarifele pe caz ponderat la 1800 de lei. La acestea se adaugă şi fondurile noului program de ATI pe care îl introducem de anul acesta. Ştim că astăzi 30% dintre spitalele din România consumă 80% din fondurile Sănătăţii. Aceste unităţi sanitare rezolvă, însă, cele mai complexe cazuri, iar astăzi, din păcate, unele au tarife pe caz ponderat mai mici decât spitalele municipale. E normal să înregistreze arierate”, a declarat ministrul sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a explicat că, în prezent, spitale judeţene importante din Cluj, Timişoara, Bucureşti, Craiova au un tarif pe caz ponderat de 1.444 lei, în timp ce spitale de categoria a patra şi a cincea au un tarif pe caz ponderat considerabil mai mare.

“De exemplu, Institutul Oncologic din Cluj, recunoscut pentru intervenţiile şi activitatea sa, are un tarif pe caz ponderat de 1444 lei, iar Spitalul Floreasca un tarif de 1617 lei. Aceste unităţi sunt depăşite cu mult în ceea ce priveşte finanţarea de unităţi spitaliceşti comunale şi municipale. La toate aceste spitale strategice de categoria I le vom creşte tariful pe caz ponderat la 1800 de lei”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Conform noului Contract-Cadru vor exista tarife speciale pentru spitalele strategice, de 1.800 lei, tarife pentru spitalele de suport şi institute de 1.600 de lei şi tarife speciale pentru spitalele municipale şi orăşeneşti.

Odată cu intrarea în vigoare a Contractului Cadru, în unităţile spitaliceşti se va introduce un chestionar în care pacienţii pot arăta gradul de satisfacţie privind serviciile primite, comportamentul medicilor etc.

Noile prevederi ale Contractului –Cadru vor intra în vigoare în prima zi a lunii aprilie 2013.

Sursa: Ministerul Sănătăţii

1 COMENTARIU

  1. Ma asteptam sa vad implementarea unor amendamente care sa vizeze pozitia fata de serviciile de medicina dentara,pana in prezent subfinantate,in contestul in care morbiditatea prin carie dentara si alte afectiuni buco-dentare este alarmant de crescuta. Se impune in mod imperios initierea unui Program National de profilaxie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here