Ordinul INS nr. 501/2015, publicat ieri în Monitorul Oficial, adoptă plafoanele valorice INTRASTAT valabile în anul 2016, prin a căror depășire operatorii economici au obligația declarării livrărilor și achizițiilor intracomunitare de bunuri la Institutul Național de Statistică.

Potrivit acestui act normativ în anul 2016, plafoanele INTRASTAT sunt:

  • suma de 500.000 lei pentru achiziții intracomunitare de bunuri, inclusiv introducerile intracomunitare de bunuri ce nu sunt neapărat și achiziții intracomunitare de bunuri în sfera TVA;
  • suma de 900.000 lei pentru livrări intracomunitare de bunuri, inclusiv expedieri intracomunitare de bunuri ce nu corespund noțiunii de livrare intracomunitară de bunuri în conceptul TVA.

Vor depune declarație INTRASTAT privind livrările și achizițiile intracomunitare de bunuri, operatorii economici ce se încadrează în una din următoarele două categorii:

  • în anul 2015, au efectuat achiziții sau livrări intracomunitare de bunuri, a căror valoare anuală analizată separat pentru fiecare dintre fluxuri, depășește plafoanele amintite;
  • în anul 2015, nu au depășit plafoanele amintite, însă depășesc aceste plafoane în anul 2016, analizate separat pe fiecare flux. Depunerea declarației INTRASTAT se va efectua începând cu luna în care valoarea cumulată a fluxului de bunuri depășește plafonul INTRASTAT.

Exemplu: Societatea ABC SRL nu a depășit în anul 2015 plafoanele INTRASTAT. În anul 2016, efectuează livrări intracomunitare de bunuri, iar acestea ating plafonul de 900.000 lei în luna iunie 2016. Societatea are obligația să depună declarația INTRASTAT pentru fluxul expedieri începând cu luna iunie 2016.

Reamintim și faptul că termenul de depunere al declarației INTRASTAT este data de 15 a lunii următoare fiecărei luni pentru care se efectuează raportarea.

Ordinul nu modifică instrucțiunile de completare a declarației deja existente, acestea fiind aplicabile în continuare.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here