În cadrul webinarului „Modificări legislative în domeniul Codului fiscal”, în care s-a vorbit despre TVA, utilizatorii au avut ocazia să pună întrebări lectorului.
Webinarul „Modificări legislative în domeniul Codului Fiscal” – TVA a fost susţinut de Daniela Tănase, Şef serviciu, Direcţia Legislaţie Impozite Indirecte TVA, Ministerul Finanţelor Publice.
Întrebarea utilizatorului:
O societate înregistrată ca plătitor de T.V.A. a achiziționat online, dintr-o țară U.E., o licență în valoare de 200 euro. Ea nu este înregistrată în Registrul operatorilor intracomunitari, dar factura primită nu are T.V.A. Care sunt obligațiile societății din punct de vedere a T.V.A.? Ea trebuie să devină plătitoare lunar de T.V.A. numai pentru că, întâmplător, a făcut o achiziție intracomunitară? Când poate să revină la plătitor trimestrial?
Răspunsul specialistului:
Se presupune că nu este vorba de un soft standard şi licenţa aferentă, pentru că atunci am fi în situația unei achiziţii intracomunitare de bunuri.
Pentru că enunțul se referă numai la o licenţă, deci este vorba de o simplă licenţă, achiziționarea acesteia, din punct de vedere al T.V.A., este tratată ca prestare de serviciu.
Este vorba de un serviciu intracomunitar, care are locul prestării la locul unde beneficiarul este stabilit (beneficiar care este o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de T.V.A.), deci unde are sediul activităţii economice, sau un sediu fix, în cazul enunțat în România.
Faptul că această societate nu s-a înregistrat în Registrul operatorilor intracomunitari nu are consecinţe în ceea ce priveşte obligaţia ei de plată. În cazul expus, persoana impozabilă română are obligaţia să plătească T.V.A., prin decontul de taxe, dacă este înregistrată conform art. 153, Cod fiscal.
Deci, fiind înregistrată în scopuri de T.V.A., trebuie să facă înregistrarea contabilă 4426 la 4427, să evidenţieze taxa aferentă ca taxă colectată şi deductibilă în decontul perioadei fiscale.
Mai departe, depinde ce face cu licenţa: dacă aceasta este aferentă unor operaţiuni cu drept de deducere, rămâne corect exercitat dreptul de deducere, dacă nu, din 4426, din contul de T.V.A. deductibil, taxa aferentă poate să treacă pe costul de achiziţie sau pe cheltuieli, după caz.
În plus, trebuie să depună şi Declaraţia recapitulativă, pe care într-adevăr nu o va putea depune decât în măsura în care se va înregistra şi în Registrul operatorilor intracomunitari.
Deci, dacă nu a făcut acest lucru, este pasibilă de sancţiune.