Ministerul Muncii include în legislația noastră conceptul violenței de gen, care îmbracă mai multe forme de violență fizică și psihică asupra femeilor, concept care va fi inclus de toate statele membre UE. Reprezentanții instituției modifică, astfel, Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, proiectul fiind supus dezbaterii publice până la sfârșitul acestui an.
În expunerea de motive, ministerul argumentează cu datele oficiale europene că violența de gen reprezintă “o încălcare gravă a drepturilor omului, un atac la demnitatea și la integritatea sa, fizică și psihologică”, procentul femeilor care s-au confruntat cu astfel de violențe fiind situat între 20-25%:
- 35% dintre femei sunt victime ale violenței de gen la locul de muncă;
- 40-50% dintre femei sunt supuse unor avansuri sexuale nedorite, unor contacte fizice nedorite sau altor forme de hărțuire sexuală;
- 1 din 5 femei a fost supusă unei forme de urmărire în scopul hărțuirii începând de la vârsta de 15 ani;
- în România, 28,5% din femei adulte (circa 3 milioane) sunt victime ale violenței fizice și/sau sexuale pe parcursul vieții.
Oficialii mai spun că în Europa, în fiecare zi, 7 femei mor din cauza violenței bazate pe gen, astfel că statele membre au semnat o convenție prin care și-au asumat să schimbe atitudinile, mentalitatea și sentimentele indivizilor, și, în special, pe cele ale bărbaților și tinerilor, prin modificarea legilor.
Și chiar dacă pare că unele dintre violențele incluse în această nouă categorie nu sunt atât de grave, cum ar fi urmărirea în scopul hărțuirii, oficialii europeni spun că această faptă, care nu nu este definită foarte clar în legile europene, include forme la fel de violente de hărțuire: urmărirea persoanei, apelare telefonică repetată pe timpul zilei și/sau nopții, transmiterea e-mailurilor, a faxurilor sau a obiectelor, vandalizarea proprietății.
“De asemenea, în cuprinsul Declarației privind Eliminarea Violenței împotriva Femeilor a Națiunilor Unite, căsătoria forțată este recunoscută ca fiind o formă a violenței de gen. Între 100 și 140 de milioane de femei și fete din întreaga lume au fost supuse mutilării genitale, o altă formă a violenței de gen, conform datelor EIGE din 2013”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Articol unic – Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 326 din 5 iunie 2013, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. După litera k) a articolului 4, se introduce o nouă literă, lit. l) cu următorul cuprins:
„l) prin violență de gen se înțelege fapta de violență direcționată împotriva unei persoane motivată de apartenența la un sex sau altul. Violența de gen cuprinde, fără a se limita însă la acestea, următoarele fapte: violența fizică, violența sexuală, violența domestică, violența psihologică, hărțuirea și hărțuirea sexuală, traficul de persoane, mutilarea genitală a femeilor, avortul forțat și sterilizarea forțată.”
Reprezentanții ministerului Muncii așteaptă sugestiile și propunerile pe marginea proiectului de modificare a Legii privind egalitatea de șanse până la data de 31 decembrie 2016, pe adresa de e-mail a instituției.
Ai nevoie de Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!