Taximetriștii din Bucureşti vor fi obligați să accepte plata cu cardul și vor primi amendă de 500 de lei dacă refuză cursele, conform proiectului noului Regulament pentru transport persoane în regim taxi, postat pe site-ul Primăriei Capitalei, în dezbatere publică. O nouă reglementare, cea care prevede obligativitatea existenței dispeceratelor pentru comenzi, a fost interpretată de companiile care au dezvoltat aplicații pe tabletă/telefon pentru taxi, ca o scoatere a acestora de pe piață.

Conform unui comunicat de presă al PMB, administratorul public al municipiului București s-a întâlnit cu reprezentanții taximetriștilor independenți, care au fost de acord cu noile măsuri, cu condiția ca la nou înființata Campanie Municipală pentru Managementul Transportului București SA, unde vor fi arondate atât companiile de taxi, cât și toate societțile pentru trnsportul public, să existe o singură platformă online, o aplicație care să cuprindă toate datele firmelor. De altfel, la aceeași companie a PMB va funcționa și un telverde, unde se vor putea face toate reclamațiile cetățenilor la adresa taximtriștilor, indiferent de firma la care aceștia lucrează. Mpsurile de sancționare și de verificare a acestor reclamații vor fi luate de Poliția Locală.

Noul Regulament prevede ca șoferii de taxi să aibă o ținută decentă (interzisă îmbrăcămintea necorespunzătoare, precum şort, maiou şi şlapi) și un comportament adecvat – nu vor avea voie să fumeze în mașină, să vorbească la telefonul mobil în timpul curselor, să asculte muzică, dacă îl deranjează pe client, să angajeze discuții pe teme sensibile care pot aduce atingere convingerilor clientului, cum ar fi cele religioase, politice sau legate de sex.

Alte modificări sunt legate de regimul sancțiunilor (amenzi și suspendări sau anulări de licențe), cesionarea licențelor, introducerea obligativității afișării în toate taxiurile a unui număr de telverde la care clienții pot face reclamații direct la Autoritatea Publică (nu prin dispeceratele companiilor), obligativitatea dotării tuturor taxiurilor cu POS-uri, astfel încât cursele să poata fi plătite cu cardul bancar, precum și adaptarea criteriilor de departajare la normele de poluare (minim Euro 5). Nu în ultimul rând, taximetriștii nu vor putea refuza curse și nici nu vor putea impune prețuri mai mari decât cele indicate de aparatul de marcat.

De asemenea, taximetriștii nu sunt obligați să păstreze în garanţie documentele sau obiectele clientului, dar trebuie să întreţină maşina curată, atât la exterior cât şi la interior, să nu polueze fonic în staţiile de aşteptare, să nu facă lucrări de întreţinere şi reparaţii şi să nu spele maşina în staţiile de aşteptare, să nu folosească un limbaj neadecvat şi să pună la dispoziţia clienţilor harta oraşului şi indexul străzilor actualizat. La solicitarea clienţilor, şoferii trebuie să îi ajute la urcarea şi coborârea din maşină, în special pe femeile gravide şi persoanele în vârstă sau cu dizabilităţi.

În ceea ce priveşte sancţiunile, şoferii vor primi amenzi între 100 şi 500 de lei pentru ţinută necorespunzătoare, neîngrijirea maşinilor şi comportament necivilizat faţă de clienţi şi organele de control, dar şi pentru refuzarea cursei în interiorul localităţii şi neeliberarea bonului, sau pentru transportarea clientului pe un alt traseu decât cel optim sau cel solicitat. Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, dacă mașinile staţionează sau parchează în staţii RATB sau pe banda unică folosită de RATB, şi chiar 50.000 de lei dacă nu deţin autorizaţie.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat în şedinţa din 19 decembrie un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii CGMB nr. 178/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru de transport local în regim taxi. Proiectul are termen de consultare până în 7 februarie, timp în care se pot trimite sugestii și propuneri privind noile măsuri.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here