Guvernul a aprobat modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, prevăzute în Legea nr. 227/2015 și aprobate inițial prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016. Actul normativ modifică normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, în ceea ce privește TVA-ul și accizele.  

Eliminarea articolului 3, alineatul 2, din titlul VII înseamnă că taxa pe valoare adăugată (TVA) nu va mai fi aplicată în zona contiguă și zona economică exclusivă a României, așa cum sunt definite de Legea nr. 17/1990. Anterior, aceste zone erau incluse în teritoriul României pentru aplicarea TVA-ului.

Aceste schimbări sunt aliniate cu directivele emise de Comitetul TVA al Comisiei Europene. Conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1131, zona contiguă și zona economică exclusivă nu sunt considerate parte a teritoriului vamal al Uniunii Europene. Ca urmare, operațiunile de explorare și exploatare a resurselor minerale din aceste zone trebuie tratate diferit din punct de vedere fiscal (TVA și accize) și vamal, influențând astfel atât activitatea operatorilor economici, cât și pe cea a autorităților fiscale și vamale.

De asemenea, modificările recente includ și produsele cu nicotină, dar fără tutun, destinate consumului oral, în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate. Astfel, operatorii economici care produc, achiziționează din alte state membre UE sau importă aceste produse trebuie să se autorizeze la autoritatea vamală teritorială.

Notă: Zona contiguă este fâșia de mare adiacentă mării teritoriale, extinsă până la 24 de mile marine în larg.

Vezi aici Hotărârea 571/2024

Vez aici alte articole despre Codul Fiscal

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here