Cele trei proiecte legislative inițiate de zeci de parlmentari PSD la Senat, în data de 1 decembrie, prevăd redefinirea unor infracțiuni – abuzul în serviciu, traficul de influență, dar și luarea și darea de mită.
• Primul proiect conține o singură modificare, adusă alin. (1) al art. 175 din Codul penal, schimbare care îi scoate pe președintele țării, pe deputați și senatori, pe primari și alți aleși din rândul funcționarilor publici, astfel încât aceștia să nu mai răspundă conform celorlalte acte normative în materie:
„(1) Funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație:
a) exercită atribuții și responsabilități, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătorești sau exercită o funcție publică, cu excepția persoanelor care au fost alese în funcții de demnitare publică;
b) se abrogă;
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuții legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia”.
O modificare similară a fost inițiată de parlamentarii de la putere la începutul acestui an, în așa-numita „marțea neagră”, dar judecătorii CCR au decis ulterior că aceste prevederi încalcă mai multe articole din Constituție.
• Al doilea proiect legislativ prevede, în primul rând, executarea la domiciliu a pedepselor dispuse cu închisoarea, mai mici de 3 ani, completând art. 60 după cum urmează:
„(2) Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu.
(3) Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică și în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puțin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”.
De asemenea, se modifică și art. 289 alin. (1) referitor la luarea de mită, la care scade limita inferioară a pedepsei, de la 3 ani la 1 an și dispare sintagma „pentru altul”. Și pedepsele minime pentru darea de mită scad, de la 6 luni la 5 ani, în loc de 2 – 7 ani, așa cum stipulează acum art. 290.
Nici traficul de influență săvârșit „pentru altul” nu va mai fi pedepsit, iar în cazul în care folosul este „pentru sine”, limitele inferioare ale infracțiunii ar fi de la 1 la 5 ani în loc de 2 -7 ani (art. 291).
În privința abuzului în serviciu (art. 297), ar urma să se vorbească de infracțiune doar dacă este vorba de „o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro”, iar pedeapsa este redusă și aici – închisoare de la 1 la 5 ani, față de închisoare de la 2 la 7 ani.
• Al treilea proiect legislativ de modificare și completare a Codurilor penale se referă la dublarea (de la 2 milioane lei la 4 milioane lei) a pragului valoric de la care se consideră că o faptă are consecințe deosebit de grave, dar și la scăderea termenelor de prescripție:
„Art. 154 – Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:
c) 6 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani (forma actuală este de 8 ani);
d) 4 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani (forma actuală este de 5 ani);
e) 2 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amenda” (forma actuală este de 3 ani).
Cele trei inițiative legislative vor fi votate mai întâi la Senat, unde sunt acum în procedura de dezbatere publică, apoi la Camera Deputaților, după analiza în comisile de specialitate și avizul CSM.
Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!