Câţi dintre noi nu s-au supărat din cauza unei certe, a unei discuţii aprinse cu şeful sau a unei note proaste?
Aţi observat cum unii dintre noi trec foarte repede peste aceste situaţii în timp ce alţii stau îmbufnaţi sau sunt afectaţi pentru o perioadă mai lungă de timp? 
Richard Davidson, directorul Laboratorului pentru Neuroştiinţă Afectivă de la Universitatea din Wisconsin, mi-a explicat de ce unii oameni sunt mai abili decât alţii în a-şi reveni şi ce indică acest lucru despre creierul lor. Richie, aşa cum îi spun eu de ani de zile, este un fost coleg de studii post-universitare de-al meu din urmă cu mulţi ani şi am scris deseori despre revoluţionarele sale descoperiri în domeniul neuroştiinţei. Discuţia, de această dată, a avut loc pentru un CD audio, „Educă-ţi creierul: cultivarea abilităţilor emoţionale – (Training the Brain: Cultivating Emotional Skills).   
Bineînţeles că este normal să fii supărat atunci când întâmpini greutăţile vieţii; aşa suntem construiţi. Dar unii dintre noi îşi pierd cumpătul la cea mai mică provocare sau rămân blocaţi pe o anumită situaţie pentru mult timp. Aceste diferenţe, conform lui Davidson, sunt explicate prin funţiile creierului.
Pentru cei predispuşi să-şi piardă cumpătul foarte uşor sau cei care rămân supăraţi o perioadă semnificativă de timp, circuitul din zona creierului care se numeşte amigdala – alarma noastră pentru ameninţare, pericol şi frică – este activ. După spusele lui Davidson, când laboratorul său scanează creierele unor astfel de indivizi, rezultatele indică o reacţie clară a mecanismelor ce eliberează cortizol, un hormon-cheie al stresului. 
Aşa cum am descris în „Inteligenţa socială” (Social Intelligence), cortizolul poate fi benefic la niveluri scăzute, fiind vital în a ne mobiliza în fiecare zi. Dar atunci când cortizolul atinge cote ridicate şi se menţine la acest nivel devenim suprasolicitaţi emoţional. Aceasta, mi-a spus Davidson, are un impact şi asupra stării noastre de sănătate. David Spiegel, de la Universitatea de Medicină din Stanford, a descoperit că femeile cu cancer la sân în fază terminală, a căror niveluri de cortizol au rămas la cote foarte înalte, au fost răpuse de cancer mai devreme.
Indivizii care suferă de fobii nu au problema unei îndelungate stări de stres cauzate de un eveniment, însă prezintă o reacţie extrem de rapidă a amigdalei la factori de frică. Cei ce suferă de arahnofobie, de exemplu, îşi revin la fel de repede ca cei ce nu au această problemă, dar stresul iniţial cauzat de frică este atât de mare încât aceştia fac tot ce le stă în putinţă să nu mai experimenteze acea explozie de anxietate (astfel apărând fobia).
Apoi mai sunt acei oameni care reacţionează emoţional foarte puternic, dar care pot sau nu să-şi revină rapid sau pot sau nu să îşi piardă cumpătul foarte uşor. Davidson explică cum cei care au o reacţie puternică, dar care îşi revin repede, pot fi consideraţi adaptabili din punct de vedere emoţional.
Intuiţia îi spune lui Davidson, după cum chiar el precizează, că oamenii sunt atraşi de semenii lor care au acelaşi stil emoţional sau că renunţă la parteneri ale căror stiluri emoţionale li se pare că nu s-ar potrivi cu ale lor. Pe de altă parte, poate că ar fi indicat ca cineva care suferă de accese de anxietate să îşi găsească un partener care ar putea să îl ajute să se calmeze.  
Davidson adaugă că oricare ar fi stilul nostru emoţional circuitele creierului care îl formează sunt, întâmplător, şi cele mai maleabile, capabile să se schimbe odată cu noi experienţe.
În cadrul conversaţiei noastre, Davidson dă şi vestea bună: practica conştiinţei de sine ne poate ajuta să ne îmbunătăţim stilurile emoţionale.

Autor: Daniel Goleman – invitat Extreme Training

Daniel Goleman vine în România pe 25 septembrie 2013
. Detalii complete despre evenimentul de business al anului, “Leadership – Puterea Inteligentei Emotionale”, găsiţi pe www.daniel-goleman.ro. Folosind codul promo „goleman101” la înregistrare, veţi beneficia de 150 de euro discount!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here