Persoanele care suferă de boli cardiovasculare vor putea obține sau reînoi permisul de conducere doar după ce medicul de specialitate își va da avizul în acest sens, conform unui ordin al ministrului sănătății, postat în dezbatere publică pe pagina instituției.

Ordinul respectă prevederile unor decizii ale Comisiei Europene din 2016 și modifică OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la articolele referitoare la examinarea medicală a conducătorilor de autovehicule, precum şi a persoanelor care doresc să obţină permis de conducere. ”Aşa cum rezultă din cuprinsul Directivei 2016/1106 a Comisiei din 7 iulie 2016, este necesară actualizarea dispoziţiilor referitoare la bolile cardiovasculare, luându-se în considerare cele mai noi cunoştinţe medicale care să vină în sprijinul elaborării unor indicaţii mai clare privind afecţiunile care permit sau nu permit eliberarea şi reînnoirea permiselor de conducere auto”, explică reprezentanții ministerului Sănătății în referatul de aprobare al Ordinului.
 
Normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1162/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.631 din 8 septembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

Punctul 4 „Afecţiuni cardiovasculare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:

4. Afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

4.1. În cazul următoarelor afecțiuni cardiovasculare, candidaților sau conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic (li. a) – lit. w)
 
Pentru alte afecțiuni, detaliate la art. 4.2.1. lit. a) – lit. i), eliberarea permisului de conducere va fi interzisă, nu doar condiționată de avizul medicului.
 
Pentru persoanele afectate de diabetul zaharat, avizul medicului se reînnoiește periodic, cel târziu la 5 ani.
 

La punctul 5 „Diabetul zaharat”, subpunctele 5.2.1 și 5.2.2. se modifică și vor avea următorul cuprins:

“ 5.2.1. Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.

5.2.2.1. În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod.
 
După perioada de dezbatere publică de până la 30 ianuarie 2018, timp în care se pot trimite sugestii și opinii cu privire la modificări, ordinul de ministru va fi adoptat și publicat în Monitorul Oficial, pentru a fi aplicat.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? O poți obține apăsând AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Domnilor, dar ce facem cu cetatenii de 95 de ani care conduc prin B si nu au nici o boala, dar confunda frana cu acceleratia? Ce facem cu trei sferturi din romanii care au diabet si alte boli cronice, si nr lor creste? Ce facem cu parlamentarii si deputatii care sunt putrezi de boli, a, ei au soferi, da, uitasem! In care tara din Europa se mai intampla asa ceva, sau din lume? Frateee, te iei cu mainile de cap! Pai, un tanar de 25-30 de ani cu diabet sau hipertensiune nu prea se poate compara cu unul de 60-65 de ani, nu credeti? Si apoi cum ramane cu drepturile omului? Ce naiba, traim pe vremea Inchizitiei? Se pare ca da…….!

  2. Cum pot sa minta in asemenea hal că se conformează legii europene când știu mai multe cazuri de piloți de linie operați de bypass și continuă să zboare pe avioane comerciale de pasageri,cum pot sa ne prosteasca in așa hal când am cunoștințe în Franța și Germania care au diabet insulino dependent și au permise de conducere auto și nu sunt obligați să meargă la controale cum dorește acest imbecil de ministru,care nu este capabil de nimic, aceasta alianță de când a ajuns la putere numai tâmpenii fac,excepție câțiva miniștri.ne restrângerea in drepturi total

  3. daca tot avem un handicap,/////// , acest diabet zaharat , nu putem primi alte beneficii , precum pensionare , de ce sa cheltuim bani in plus pentru prelungirea unui permis de conducere ? ceva nu este in regula cu aceasta lege , nu as putea propune o varianta decit in urma unor discutii intre legiuitori si cei afectati ! asta este tara lui … ! FAC CE VOR ,sunt multi si prosti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here