Comisia Europeană invită la depunerea de candidaturi pentru tranşa finală de burse Marie Curie, alocate în cadrul celui de-al şaptelea Program-cadru pentru cercetare (FP7, 2007-2013).

Aproximativ 227 milioane euro, cea mai mare suma pusă la dispoziţie vreodată prin intermediul fondului pentru acţiuni Marie Curie, vor fi acordate în acest an unui număr de aproximativ 1.000 de cercetători cu experienţă. Procesul de depunere a candidaturilor se desfăşoară pâna la 14 august 2013.

Comunicatul remis presei de Reprezentanţa Comisiei Europene o citează pe doamna Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil cu Fondul Marie Curie: „În vremuri de stricteţe bugetară, cheltuielile publice trebuie să fie direcţionate către politicile care generează cele mai mari beneficii pentru cetăţeni şi pentru economia europeană. Bursele noastre Marie Curie asigură un sprijin pentru excelenţă în cercetare în domenii precum asistenţa medicală, putând conduce la descoperiri care să transforme vieţile a milioane de oameni. Beneficiarii recenţi ai burselor Marie Curie au realizat activităţi de cercetare revoluţionare care vizează combaterea hepatitei C şi a malariei, de exemplu”. 

Bursele individuale Marie Curie sprijină mobilitatea cercetătorilor în Europa şi în afara acesteia şi, de asemenea, contribuie la atragerea celor mai buni cercetători străini pentru a lucra în UE. Bursele individuale vor continua să fie acordate în temeiul noilor acţiuni Marie Skłodowska-Curie, în cadrul programului Orizont 2020, care va începe în 2014.

Acţiunile Marie Curie promovează carierele în cercetare în Europa prin sisteme de finanţare gestionate de Agenţia Executivă pentru Cercetare a Comisiei Europene. Bugetul acţiunilor Marie Curie pentru perioada 2007-2013 se ridică la 4,7 miliarde euro. Aproape jumătate din finanţare (48%) sprijină formarea doctorală pentru cercetători, un procent de 24% fiind alocat burselor pentru cercetătorii care au acumulat peste patru ani de experienţă după obţinerea diplomei de master. Restul sprijină parteneriatele între industrie şi mediul academic, granturile de integrare profesională (pentru cercetătorii care se întorc în UE), programele de schimburi şi acţiunile specifice de sprijin precum Noaptea cercetătorilor din UE.

Începând din 2007, au fost acordate peste 4000 de burse Marie Curie pentru cercetători care lucrează în 50 de ţări şi care reprezintă peste 90 de naţionalităţi. Aproape 780 milioane euro au fost alocate până în prezent pentru burse individuale, cu o valoare medie a burselor de 195.000 euro. În mod normal, bursa acoperă salariul pe doi ani, o indemnizaţie de mobilitate, costurile de cercetare şi cheltuielile de regie pentru instituţia gazdă. Aproximativ 37% dintre beneficiari sunt femei. Principalele destinaţii pentru bursierii Marie Curie sunt Regatul Unit, urmat de Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania şi Elveţia. În afară de acestea, 75 de alte ţări găzduiesc bursieri Marie Curie.

În ce priveşte funcţionarea burselor individuale, cercetătorii individuali prezintă propuneri pentru finanţare, în colaborare cu organizaţia-gazdă pe care au ales-o. Experţi independenţi selectează cercetătorii care vor beneficia de finanţare pe baza următoarelor criterii: excelenţa cercetătorilor, abordarea inovatoare în materie de cercetare şi de formare, precum şi sprijinul oferit de organizaţia-gazdă şi perspectivele de carieră ale cercetătorului.

Trei tipuri de burse individuale beneficiază de sprijin:

– bursele intraeuropene (IEF) destinate să îi sprijine pe cercetătorii care intenţionează să dobândească cunoştinţe şi noi competenţe în altă ţară din Europa;

– bursele internationale de plecare (IOF) care oferă cercetătorilor posibilitatea de a dobândi noi cunoştinţe într-o organizaţie de nivel înalt din afara Europei. Acordul de grant prevede faptul că cercetătorii trebuie să revină în Europa şi să împărtăşească aceste cunoştinţe;

– bursele internaţionale de primire (IIF) permit cercetătorilor din afara Europei să beneficieze de formare într-o instituţie europeană.

După 2014, bursele individuale vor fi menţinute prin intermediul acţiunilor Marie Skłodowska-Curie în cadrul programului Orizont 2020, cu opţiunea de a petrece o perioadă de timp într-o organizaţie de alt tip (de exemplu o companie). Detaliile programului se află încă în discuţie la nivelul statelor membre şi al Parlamentului European. Comisia Europeană preconizează că va publica primul apel nou la candidaturi pentru burse individuale până la sfârşitul anului 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here