Agenția Națională de Administrare Fiscală vrea să îi oblige pe românii care muncesc în străinătate și stau mai mult de 183 de zile să își declare veniturile.

ANAF realizează schimb reciproc de informații cu diverse state, în baza Convențiilor, pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital.

Având în vedere aceste aspecte, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal„, se arată într-un comunicat ANAF.

În situația în care fiscul solicită prezentarea de documente justificative, contribuabilii trebuie să prezinte documentele solicitate, iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea trebuie să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați, potrivit prevederilor legale.

Persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe, care depășesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, trebuie să completeze şi să depună formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România„. Cetățenii care nu se prezintă la organul fiscal pentru clarificarea situației fiscale proprie, vor fi verificați de ANAF conform normelor prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informaţii.

După depunerea chestionarelor, autoritățile fiscale analizează situația concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenției de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentația prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenței fiscale.

În vederea informării contribuabililor care au obligația depunerii acestui chestionar şi nu numai, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice, ghid accesibil în secţiunea „Asistenţă contribuabili” rubrica „Ghiduri curente„.

SURSA: ANAF

Ai nevoie de Ordinul nr. 1099/2016? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here