Întrebare de pe Forumul LegeStart:
Am concediu medical din 8 februarie până în 16 martie 2014 în urma a două intervenții chirurgicale. Primele cinci zile au fost 100%, iar celelalte – 75% și nu mi s-au plătit deloc.

Este obligat angajatorul meu să-mi plătească indemnizaţia de concediu medical înainte sau după ce încasează banii de la casa de asigurări de sănătate?

Răspuns:
În conformitate cu Ordonanța de urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, angajatorii persoanelor care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu (salariații) au obligaţia plăţii cotei de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85%, aplicată la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislaţiei financiar-fiscale în materie.
Prin fond de salarii realizat, în sensul ordonanţei de urgenţă, se înţelege totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natură salarială. În plus, angajatorii au și obligația de a depune lunar declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (declarația 112).
Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, un salariat trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă; (Stagiul minim este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.)
să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
să fie prezente la domiciliu sau la adresa indicată, după caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea exercitării verificării de către reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Atenție! Din durata de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare, iar la stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă aplicabile.
În cazul concediilor medicale aduse de salariați, angajatorii sunt obligați să depună la casele de asigurări sociale de sănătate, în a căror rază administrativ-teritorială îşi au sediul social, respectiv domiciliul, exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical numai în condiţiile în care se solicită restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii plătite asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Calculul și plata indemnizației de asigurări sociale de sănătate se face pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condițiile prevăzute de lege. Certificatul de concediul medical se va prezenta plătitorului (în cazul salariaților se va prezenta angajatorului) până cel târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
În conformitate cu Normele de aplicare a Ordonanței, angajatorul are la dispoziție următoarele modalități de recuperare a indemnizației plătite salariatului:
Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor (adică salariaților) şi care, potrivit prevederilor Ordonanţei, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă. Astfel, angajatorul va diminua din contribuțiile pentru concedii și indemnizații datorate pentru luna respectivă valoarea indemnizației plătite salariatului care a avut concediu medical și așa își va recupera indemnizația plătită salariatului.
Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie cu respectarea termenului și procedurii de depunere prevăzută de lege.

Astfel, în cazul unui concediu medical, angajatorul are obligația de a vira salariatului indemnizația de concediu medical calculată luând în considerare prevederile legale, urmând ca după plată să își recupereze această îndemnizație prin metodele prezentate mai sus.
***
Pentru orice fel de nelămuriri legate de legislaţie, cititorii pot adresa întrebări specialiştilor noştri pe Forumul LegeStart şi vor primi acolo răspunsuri utile de la aceştia.
––––––––––(P)––––––––––
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

comentarii

15 COMENTARII

  1. Pe 29 decembrie 2014 o sa am concediu de odihna.
    As vrea sa imi iau concediu medical pe 28,29,30 decembrie 2014.
    Ce se va intampla in acest caz dat fiind faptul ca am o zi de concediu pe 29?
    Angajatorul o sa imi anuleze ziua de concediu,o sa am consecinte negative?

  2. Cum puteti sti de astazi(30.iulie) ca pe 29 decembrie va veti imbolnavi(fereasca Dumnezeu!)?
    Angajatorul , va decala ziua de CM, consideranduse ca pe 29 decembrie ati suferit(fiind bolnava) si nu v-ati refacut capacitatea de mulca pentru care este CO- ul.

    • Am avut concediu medical din data de 1 septembrie 2016 si pana la data de 2 noiembrie2016 si pana in prezent nu am primit nici un ban. Iar angajatorul meu nici nu aduce vorba. Întrebarea este banii pe care trebuie să-i primesc sunt dați de el sau de către casa de asigurări?

  3. Buna ziua, am o salariata care are cancer cu metastaze si concediu medical din 25.04.2014. A avut primul concediu dat de spital de la data 25.04.2014-19.05.2014. Urmatorul concediu dat de medicul de familie de la data 20.05.2014-26.05.2014. Restul concediilor date de oncolog de la data de 27.05.2014 pana in prezent.Toate concediile medicale sunt cu cod 14 pentru neoplazii. Deoarece in luna februarie 2015 s-a simtit foarte rau (face chimioterapie) a ajuns la oncolog in data de 11.02.2015 iar acesta ia eliberat certificatul medical cu data de 11.02.2015 , perioada concediu medical 11.02.2015 – 28.02.2015, motivand ca nu ai poate da retroactiv cu data de 01.02.2015.
    Intrebarea mea este : putea sa -i treaca in certificatul medical perioada 01.02 – 28.02.2015 tinand cont ca toate medicalele pana acum au fost in continuare?

  4. buna ziua.in 14 septembrie 2015 am fost diagnosticata cu tuberculoza pulmonara si am fost internata in spital.din data mai devreme mentionata am intrat in concediu medical.pana in prezent (29.12.2015) angajatorul nu mi-a platit nici macar o zi din concediu.intrebarea mea este,el este obligat sa mi-l plateasca luna de luna sau poate sa astepte pana casa de asigurari ii va vira banii?

  5. Am și eu o problema. …sunt în CM cu sarcina. ..mie de la muncă mi s a zis că până nu primesc ei bani numai îmi dă. …Este corect?Menționez. Că mi s au dat până în luna decembrie 2016….

  6. Buna ziua lucrez la privat 15 zile pe luna si mam inbolnavit si am primit 5 zile concediu medical urgenta medico_chirurgicala cit trebuie sa imi plateasca concediu daca normal din 5 zile de concediu med doar 2 ar fi tr sa lucrez pe tura mea

  7. Buna ziua. Sunt in concediu medical de 1 luna si ceva. Angajatorul cum trebuie sa mi plateasca concediul….lunar? Sau cand isi recupereaza el banii. Exista o lege unde spune exact care este termenul de plata a concediului medical?

  8. Bună ziua am fost în concediu medical 10 zile cu cod 01/923din data de 04 pana în 13 luna aceasta îmi spuneți va rog când mi se plătește concediu și cât la suta din salariu minim pe economie ptr ca nu mi sa plătit va mulțumesc!

  9. Buna seara. Am avut medical luna aceasta de pe 5 pana pe 16 si pe 18 medicul mi.a prelungit medicalul pana la sfarsitul lunii, avand niste probleme psihice!☹ la actualul loc de munca am 4 luni de cand sunt angajata, inainte fiind in ccc. Imi poate plati medicalul, se poate intampla ceva cu locul meu de munca?

  10. Buna ziua ,poate primesc un rasp e vorba despre tatal meu care as dori sa aflu unele lucruri in privinta concediul medical ,deoarece el acu 5 luni a facut infart si a intrat in cediu medical ,dar nu isi primeste bani de la angajator deoarece el are datori la stat si nu ii intra bani pentru concediu medical ,este adevar oare sau ce ar trebui sa fac

  11. Buna seara am un concediu medical de 2saptamani 14 august 27 august 2021 și pâna in acest moment nu am primit nici un ban de la firma la care lucrez.suntem in octombrie cît trebuie sa aștept .va mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here