Camerele audio-video de supraveghere în școli, grădinițe, creșe și toate unitățile de învățământ, de stat sau particulare, ar putea deveni obligatorii conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților și aflat la vot final în plenul Senatului.

Proiectul modifică și completează Legea educației, la Secțiunea a 9-a Dreptul la securitate al profesorilor și copiilor:

Art. 272

(3¹) Prin excepție de la alin. (3) toate unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie și funcționează în regim de creșă, unitate antepreșcolară și preșcolară din mediul privat sau de stat, denumite în continuare unități educaționale, au obligația dotării incintei și sediilor de clasă cu camere de supraveghere video și audio.

Inițiatorii proiectului apreciază că măsurile vor fi benefice atât pentru copii și elevi, cât și pentru cadrele didactice, deoarece imaginile pot deveni probe în instanță, în cazurile de abuzuri. Dar în primul rând, se argumentează în expunerea de motive, este vorba despre o măsură suplimentară de siguranță.

Legea nu  prevede la acest moment obligativitatea instalării camerelor de supraveghere, multe dintre unitățile de învățământ având, însă, în dotare, camere audio-video, mai ales pe holurile școlilor. Conform proiectului, camerele vor fi instalate acum și în sălile de clasă, în sălile de mese sau de festivități, sumele fiind suportate de la bugetul de stat.

Imaginile vor fi păstrate timp de 90 de zile calendaristice imaginile audio și video, iar apoi vor fi arhivate. Părinții vor avea dreptul de a copia imaginile, la cererea scrisă a acestora. De asemenea, părinții și reprezentanții legali ai minorilor vor putea urmări online imaginile, pe baza unui nume de utilizator și a unei parole de acces securizate, dreptul nefiind transferabil.

(4) Materialele video și audio înregistrate în cadrul unității educaționale nu au caracter public, nu pot face obiectul comercializării, nu pot fi folosite pentru prejudicierea imaginii, integrității fizice, psihice sau emoționale a minorilor și/sau a cadrelor didactice sau a personalului auxiliar.

Dacă va fi adoptat și Senat, camera decizională în această formă, proiectul va fi trimis spre promulgare și va intra în vigoare imediat după publicarea sa.

Ai nevoie de Legea nr. 1/2011? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here