Prima extragere din cadrul Loteriei bonurilor fiscale a avut un caracter special, fiind organizată de Paşti, respectiv pe 13 aprilie 2015. Loteria va continua, însă, abia începând din iulie, cu extrageri lunare. În cele ce urmează, vă prezentăm calendarul  Loteriei bonurilor fiscale pe 2015, conform reglementărilor din OUG nr. 10/2015.

Extrageri lunare

Actul normativ, în vigoare din luna februarie a acestui an, stabileşte că:

  • extragerile se organizează lunar, începând cu luna iulie;
  • la extragerile lunare participă bonurile fiscale emise în luna anterioară;
  • extragerile se realizează în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară;
  • revendicarea premiilor (depunerea bonurilor câştigătoare la sediile teritoriale ANAF) se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii;
  • plata câştigurilor se face în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor (90 de zile de la extragere).

calendar_loteria_2015d

Exemplu: Prima extragere lunară va avea loc pe 19 iulie. La aceasta vor participa bonurile strânse în perioada 1 – 30 iunie (luna anterioară). Depunerea bonurilor câştigătoare la sediile teritoriale ANAF se face începând din ziua următoare extragerii, 20 iulie, până pe 18 august (30 de zile). Acordarea premiilor în bani trebuie făcută până pe 17 septembrie(60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor). 

ATENŢIE! Bonurile necâştigătoare şi cele emise în perioada în care nu se efectuează extrageri (aprilie – iunie) vor participa la extragerile ocazionale, deci trebuie păstrate!

Extrageri ocazionale

Acceaşi ordonanţă prevede că Loteria bonurilor fiscale poate fi organizată şi ocazional:

  • cu ocazia sărbătorilor legale;
  • în situaţiile în care la extragerile lunare nu există câştigători două luni consecutive;
  • în alte situaţii stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.

La extragerile ocazionale participă bonurile fiscale emise în intervalul calendaristic anterior organizării extragerii, stabilit prin ordin al ministrului finanţelor publice.Extragerea se realizează după minimum 15 zile de la sfârşitul intervalului stabilit.

Reamintim faptul că prima extragere a avut caracter ocazional şi s-a desfăşurat pe 13 aprilie, cu ocazia Paştelui.

Conform anunţurilor făcute de oficiali, încă din faza de proiect a acestei măsuri, va mai avea loc o extragere specială, la sfârşitul anului, de Crăciun, cel mai probabil în ultima duminică a lunii decembrie (27 decembrie). La aceasta vor participa TOATE bonurile emise începând din luna februarie.

calendar_loteria_2015c

* Data extragerii speciale de Crăciun şi alte reglementări conexe vor fi aprobate prin ordin special emis de Ministerul  Finanţelor Publice.

Ai nevoie de Ordonanţa nr.10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here