Guvernul a aprobat cadrul legal pentru plățile cuvenite fermierilor români din fonduri europene și pentru sprijinirea pieței agricole.

În ședința de Guvern de luni, 16 octombrie, a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă nr. 85/2023 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA și FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027 și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării.

Prin ordonanța de urgență este asigurat cadrul financiar general pentru gestionarea asistenței financiare nerambursabile alocate României din FEADR și respectiv FEGA, în perioada de programare 2021-2027.

Din aceste fonduri, doar pentru anul 2023, au fost prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii 10,846 miliarde de lei credite de angajament și 8,85 miliarde de lei credite bugetare.

 De asemenea, ordonanța creează mecanismul și pentru acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, din bugetul MADR.

Prin actul normativ aprobat de Guvern se asigură inclusiv cadrul legal pentru plata a peste 1 miliard de euro, sub forma avansurilor din campania de plăți derulată de către APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie-30 noiembrie 2023. De prevederile actului normativ beneficiază doar pe Pilonul I al PS PAC 2021-2027 circa 800.000 fermieri.

Vezi aici OUG 85/2023

Vezi aici alte articole despre agricultură și fermieri!

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here