Legea Educaţiei naţionale ar putea fi modificată din nou, astfel încât cadrele didactice să poată ieşi la pensie mai devreme, iar în ultimii ani înainte de pensionare, norma didactică să le poată fi redusă, fără ca salariul să fie afectat. Noile prevederi vor fi discutate în Senat, fiind incluse în două proiecte legislative.

Prima iniţiativă prevede completarea art. 284 din Legea nr. 1/2011, astfel încât toate cadrele didactice să poată cere pensionarea cu 3 ani înaintea împlinirii vârstei de pensionare, pe motiv că dacă vor să mai predea, cadrele didactice au oricum la dispoziţie prevederea să se întoarcă în activitate şi după pensionare:

“Pe de o parte, există angajaţi care îşi doresc pensionarea la cerere pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihică să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor. De cealaltă parte, există cadre didactice care demonstrează competenţă şi după împlinirea vârstei de pensionare.”

A doua iniţiativă legislativă propune modificarea art. 262 din Legea nr.1/2011 a Educaţiei naţionale, astfel încât norma didactică a celor cu peste 25 ani vechime să fie redusă cu 2 ore săptămânal, fără să le fie afectate drepturile salariale.

Alineatul (4) al art. 262 se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(4) Norma didactică de predare-învăţare-evaluare prevăzută la alin. (3) lit. c), d) şi e) pentru personalul didactic de predare şi instruire practică cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, şi cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului.”

Cele două proiecte legislative sunt puse în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here