În conformitate cu prevederile art. XIX alin. (4) din OUG 226/2020, pentru indemnizațiile primite în baza OUG 30/2020 (din perioada stării de urgență) modificată și completată prin OUG 53/2020, avocații trebuie să plătească contribuții de asigurări sociale la sistemul propriu de pensii, în cotele prevăzute de Codul Fiscal, respectiv de 25%, contribuția datorată pentru indemnizații calculându-se separat de contribuția datorată pentru veniturile din profesie (art. XIX alin. (1) lit. a) din OUG 226/2020), anunţă Casa de asigurări a avocaților din românia. 

25 mai este termenul pentru plățile pentru anul trecut prin declarația unică se apropie

„C.A.A. a întreprins demersuri susținute, atât la Ministerul de Finanțe cât și la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru clarificarea situației și aplicarea asupra acestei indemnizații a cotelor de contribuție prevăzute de Legea 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, având în vedere că în sistemul C.A.A. cotele de contribuție sunt diferite de cele din sistemul public și că un calcul separat al cotelor aferente indemnizațiilor primite ar conduce la majorarea contribuțiilor plătite de avocați la sistemul propriu.

După cum ați putut constata din răspunsul ANAF, care v-a fost comunicat anterior, atât  Ministerul de Finanțe cât și ANAF, cei care au fost inițiatorii OUG 226/2020, și-au păstrat poziția, respectiv că pentru indemnizațiile primite de avocați în baza OUG 30/2020, cu modificările și completările ulterioare, aceștia trebuie să plătească contribuția de asigurări sociale în cota prevăzută de Codul Fiscal (25%) și nu în conform cotei prevăzute de Legea 72/2016 (11%).

Acestă prevedere legală a fost aplicată și în practică de ANAF prin formularul ”Declarația unică” care nu permite completarea cu o altă contribuție decât cea de 25% asupra indemnizațiilor primite în baza OUG 30/2020 (la punctul 1.5 din declarație). Reprezentanții C.A.A. au participat activ și în cadrul Comisiilor Parlamentare la discuțiile privind PLx nr. 284/2020 – proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.53/2020 (care a modificat OUG 30/2020)”, scrie în comunicatul CAA.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here