Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță privind bursele pentru medicii rezidenți, are au fost omise din noua lege a salarizării.

Potrivit actului normativ, începând chiar cu luna iulie, rezidenții cu salarii mai mici de 7.100 lei vor beneficia de bursa de rezidențiat în cuantum de 670 lei pe lună.

Bursa de rezidențiat nu face parte din salariul brut sau solda brută, nu este supusă impozitului pe venit și nu constituie bază de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru șomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă și boli profesionale„, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.
 
ORDONANŢĂ pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului
 
Articolul 131 se modifică și va avea următorul cuprins:

  • (1) Începând cu luna iulie 2017, rezidenţii prevăzuți la art.13 alin.(1) cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 7.100 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei.
  • (2) Bursa de rezidențiat se acordă până la data la care personalul prevăzut la alin. (1) beneficiază de salariul de bază/solda de funcție la nivelul reglementat pentru anul 2022 de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
  • (3) Bursa de rezidenţiat prevăzută la alin. (1) nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
 
La începutul acestei săptămâni, platforma România 100 a anunțat că deputații și senatorii din coaliția de guvernare au abrogat în Parlament, prin Legea Salarizării, articolul 18 din OUG nr. 103/2013 care prevedea că „medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal delucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei„.

Premierul a reacționat imediat și i-a cerut ministrului Muncii să rezolve această situație până la ședința de guvern de joi, 13 iulie.

 
Proiectul de ordonanță va sta în dezbatere publică timp de 10 zile, de la 10 iulie, când a fost publicat, până la data de 20 iulie, apoi va fi adoptat de Guvern.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here