Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a publicat noua listă cu țările din zonele cu risc epidemiologic. În funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 ţările intră în zona verde, galebenă sau roşie.

Potrivit documentului, lista roșie cuprinde 52 de state și teritorii, printre care 17 din Europa. În zona roșie au intrat Elveția, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Liechtenstein, Guam, Bahamas, Maldive, Anquilla și Insulele Saint Kitts și Nevis. Persoanele care se intorc în România din aceste state trebuie să stea în carantină dacă nu sunt vaccinaţi.

Pe lista galbenă intră  Bulgaria, Serbia. Argentina, Irak, Albania, Armenia, Slovenia, Belarus, Japonia, Palestina, Filipine, Mauritius, Timorul de Est, Burnei Darussalam, Guyana și Bermuda.

Noua listă va intra în vigoare începând de duminică, 29 august.

Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele vaccinate anti-COVID-19 nu trebuie să stea în carantină la revenirea în România din țări aflate în zonele galbenă sau roșie.

De asemenea, dacă țara din care vine persoana respectivă este în zona galbenă, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă intră în ţară din zona roşie, testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 3 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ. În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here