Ordonanța de urgență nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 893 din 9 decembrie 2014.

Noua ordonanță privind ajutorul de stat aduce clarificări cu privire la procedurile de cheltuire a banilor publici pentru stimularea mediului de afaceri și se aplică în vederea obligațiilor însușite de statul român pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2014-2020.

Implementarea unui mecanism de control și de supraveghere privind competențele și obligațiile furnizorilor, ale beneficiarilor și ale Consiliului Concurenței în implementarea ajutoarelor de stat (inclusiv de minimis) va facilita absorbția de fonduri europene. Astfel, prin consultarea între instituții și asimilarea măsurilor acordate pe plan local și național, se urmărește eficientizarea modului prin care se alocă un ajutor de stat.

Principalele noutăți introduse de OUG nr. 77/2014 sunt:

• Ajutorul de stat sau de minimis va fi acordat în urma unor analize de oportunitate, iar în cazul în care măsura va proveni de la autorități publice centrale, aceasta va fi însoțită de un Memorandum din partea Guvernului privind încadrarea în politicile economice și financiare ale statului român.

Consiliul Concurenței va colabora cu inițiatorul sau furnizorului ajutorului de stat sau de minimis cu scopul de a emite un aviz privind respectarea normelor Uniunii Europene în materie, inclusiv pentru măsurile de interes economic general. Furnizorul va trebui să justifice cazul în care nu ține cont de aviz.

• Implementarea unei discuții prealabile între experții Consiliului Concurenței și inițiatori.

• Înființarea Registrului Ajutoarelor de Stat („ReGAS”), un sistem informaţional care conţine o bază de date cu privire la ajutoarele de stat acordate, gestionat de către Consiliul Concurenţei. Aceasta măsura este o condiție pentru a putea accesa fondurile europene.

• Schimbări în Legea Concurenței nr. 21/1996 în ceea ce privește formarea comisiilor și organizarea Consiliului Concurenței privind funcțiile de secretar general și de secretar general adjunct.

Autor:

Andreea Oprişan

Ţuca Zbârcea & Asociaţii

andreea.oprisan@tuca.ro

(P) Aveţi nevoie de legislatie actualizată la zi? Acum puteţi cumpăra 3 produse Lege5 plătind un singur abonament!  Utilizaţi cel mai performant soft de documentare legislativă din România de pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile sau în Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here