În Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 26 din data de 14 ianuarie 2016 a fost publicată Legea nr. 1/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social. Principalele modificări aduse Legii dialogului social se referă la reţinerea de către angajatori a cotizaţiei de sindicat şi la reprezentarea salariaţilor la negocierile colective la nivelul unităţii.
Modificări privind reţinerea cotizaţiei de sindicat
Prin modificările aduse de Legea nr. 1/2016, reţinerea cotizaţiei de sindicat se va putea face în contextul îndeplinirii cumulative a două condiţii, respectiv:
- existenţa cererii organizaţiei sindicale;
- acordul membrilor de sindicat.
Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Legea nr. 1/2016 asupra Legii nr. 62/2011 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.
Sursa foto: Lege5.ro
Ca atare, cotizaţia de sindicat nu va putea fi reţinută de către angajator pe statul de plată, în scopul virării către sindicat, decât cu acordul expres al salariaţilor membri de sindicat.
Cotizaţia de sindicat în procent de maximum 1% din venitul brut realizat de salariaţi este deductibilă potrivit prevederilor Codului fiscal.
Modificări privind reprezentarea salariaţilor la negocierile colective la nivelul unităţii
Legea nr. 1/2016 stabileşte noi reguli referitoare la reprezentarea salariaţilor în cadrul negocierilor colective la nivel de unitate. Astfel, conform vechii reglementări, în lipsa unui sindicat nereprezentativ constituit la nivelul respectivei unităţi, participanţi la negocierile colective la nivel de unitate erau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.
În schimb, conform noii reglementări pare că reprezentanţii salariaţilor sunt excluşi de la negocierile colective dacă la nivelul unităţii există constituit un sindicat nereprezentativ care este afiliat la o federaţie reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea, federaţie care va participa la negocierile colective la nivelul unităţii.
Reprezentanţii salariaţilor vor participa la negocierile colective la nivel de unitate numai în cazul în care la nivelul unităţii nu sunt constituite sindicate.
Noile prevederi vor crea probleme de interpretare cel puţin din perspectiva reprezentării salariaţilor la negocierile colective la nivel de unitate întrucât acestea par să nu fie corelate cu prevederile art. 146 alin. (2) din Legea dialogului social referitoare la posibilitatea înregistrării contractului colectiv de muncă fără semnătura tuturor părţilor.
Astfel, conform art. 146 alin. (2) din Legea dialogului social, „La nivel de unitate, contractul colectiv de muncă va fi înregistrat fără semnătura tuturor părţilor numai în cazul în care partea semnatară care reprezintă angajaţii acoperă mai mult de jumătate din totalul angajaţilor”. Or, în cazul în care la nivelul unităţii există constituit un sindicat nereprezentativ, înregistrarea contractului colectiv de muncă nu ar mai fi posibilă, simpla afiliere a sindicatului la o federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate din care face parte respectiva unitate nefiind de natură să acopere mai mult de jumătate din totalul angajaţilor unităţii.
Autor:
Mihai Anghel
Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii
Ai nevoie de Legea dialogului social nr. 62/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!