În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, astfel cum a fost ulterior modificată și completată, consumatorii industriali electro-intensivi pot beneficia de o schemă de ajutor de stat prin exceptarea de la obligația de plată a unui procent din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi.

Aplicarea măsurii de mai sus este condiționată de obţinerea de către persoanele care îndeplinesc anumite condiții legale a unui acord pentru exceptare emis de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (Ministerul Economiei). În perioada 3 iunie – 7 octombrie 2015, Ministerul Economiei, a emis, un număr de 37 de acorduri de exceptare.

De la intrarea în vigoare a HG nr. 495/2014, în piața de energie s-au născut discuții contradictorii cu privire la momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului. Într-o interpretare literală a art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014, care prevede că exceptarea „se aplică (…) începând cu anul în care a fost obţinut acordul de exceptare”, s-a considerat că acestea se aplică de la data de 1 ianuarie a anului în care au fost emise. Potrivit discuțiilor informale purtate cu reprezentanții Ministerului Economiei, acesta achiesează la această interpretare.

Pe de altă parte, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prin Informarea privind cota obligatorie estimată de achiziție de certificate verzi de către operatorii economici cu obligație de achiziție de certificate verzi, pentru anul 2015 – revizia a-2-a  publicată pe site-ul său în al doilea semestru al anului 2015, a opinat că momentul aplicării acordurilor de exceptare ar trebui să fie cel al emiterii acestora, iar nu data de 1 ianuarie.

În data de 15 ianuarie 2016, ANRE a publicat pe site-ul său Comunicatul privind cota obligatorie estimată de achiziție de certificate verzi de către operatorii economici cu obligație de achiziție de certificate verzi pentru anul 2015  prin care clarifică poziția sa privind momentul aplicării acordurilor de exceptare.

Astfel, pentru a justifica menținerea cotei estimate de achiziție de certificate verzi pentru anul 2016 la nivelul estimat în luna decembrie 2015 (i.e. 0,274 certificate verzi/MWh), aceasta precizează că „până la emiterea de către Guvernul României a unei interpretări oficiale a prevederii de la art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014 în ceea ce privește momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015, (respectiv, începând cu 01 ianuarie 2015 sau începând cu data emiterii acordurilor de exceptare), ANRE consideră că acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv (înainte de data emiterii acordului), ci numai după data emiterii acestora”.

Este esențial ca o astfel de interpretare oficială din partea Guvernului României să fie emisă cât mai curând, întrucât potrivit prevederilor Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, ANRE este obligată ca până la data de 1 martie 2016 să aprobe cota obligatorie de achiziție de certificate verzi pentru anul 2015.

Autori:

Anca Melinte

Raluca Gabor

Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii

Ai nevoie de Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here