15 Septembrie, 2019

Buletin fiscal: Cota de aplicare a impozitului pe construcții a fost redusă la 1%

Legea nr. 11/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 24/2015, care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 102 din 14 noiembrie 2013 pentru modificarea și completarea Codului Fiscal, reduce cota de aplicare a impozitului pe construcții, începând cu 2015, de la 1,5% la 1% din valoarea brută a acestora.

De asemenea, legea aduce clarificări privind baza de calcul și construcțiile aflate în sfera impozitului, reașezând pentru claritate anumite prevederi deja existente. Dintre acestea amintim:

  • baza de calcul de la care se pornește la determinarea impozitului este soldul debitor al conturilor de construcții, reprezentând valoare brută existentă în situațiile financiare de la 31 decembrie a anului anterior;
  • dacă în anul în curs se modifică valoarea soldului debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor impozabile, aceasta nu conduce în perioada curentă la majorarea impozitului, ci va fi luată in considerare la determinarea impozitului din anul următor.
  • nu se datorează impozitul pe construcții către bugetul de stat pentru construcțiile la care se datorează impozit pe clădiri către bugetul local;
  • nu se datorează impozit pentru valoarea construcțiilor situate în afara frontierei de stat a României, chiar daca acestea se regăsesc în apele mărilor teritoriale și a zonei economice maritime a României;
  • cheltuiala cu impozitul pe construcții datorat bugetului de stat este o suma deductibilă la calculul impozitului pe profit.

Autori:

Alexandru Cristea (alexandru.cristea@tuca.ro), Alin Chitu (alin.chitu@tuca.ro)

comentarii

Despre autor  ⁄ Ţuca Zbârcea şi Asociaţii

Ţuca Zbârcea & Asociaţii este o firmă de avocatură de tip „full service”, având un portofoliu format din numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Ţuca Zbârcea & Asociaţii oferă servicii pluridisciplinare prin intermediul echipei de avocaţi, propriilor divizii de specialitate sau reţelei de colaborări teritoriale şi internaţionale. Cu o echipă formată din peste 100 de avocaţi în cadrul biroului din Bucureşti. Ţuca Zbârcea & Asociaţii operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Date de contact: Tel.: + 40 21 204 88 90, fax: + 40 21 204 88 99, e-mail: office@tuca.ro, web: www.tuca.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu