Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care modifică OUG nr. 7/2024, referitoare la schema de ajutor de stat „Creditul fermierului„. Această măsură vine în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și aduce modificări și la art. 12 alin. (1) din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit și afaceri maritime.

Ordonanța de urgență adoptată astăzi crește bugetul schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului” cu 646 milioane lei, de la 815,5 milioane lei la un maxim de 1.461,5 milioane lei. În plus, se prelungește termenul de aplicare a ajutorului, cu extinderea termenului de încheiere a acordurilor de finanțare până la 31 decembrie 2024 și a termenului de plată a granturilor până la 31 decembrie 2030.

Gestionarea acestor fonduri este realizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin instrumente financiare de garantare și creditare. Prin această schemă de ajutor, MADR acoperă componenta de dobândă corespunzătoare ROBOR la 3 luni, pe o perioadă de maximum 60 de luni, fără a depăși suma nominală stabilită prin acordul de finanțare și nu mai mult de echivalentul în lei a 280.000 de euro per beneficiar. Rata dobânzii pentru creditele acordate este compusă din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.

Pe 2 mai 2024, Comisia Europeană a aprobat modificarea Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat, prelungind posibilitatea statelor membre de a acorda ajutoare sub formă de granturi suportate din bugetul național până la 31 decembrie 2024, pentru beneficiarii din sectorul producției agricole primare.

Vezi aici OUG nr. 7/2024

Vez aici alte articole despre creditul fermierului

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here