ACTUALIZARE (7 apr): Hotărârea de Guvern prin care se stabileşte că ziua de 2 mai 2014 va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul public a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 245/2014.

Astfel, potrivit HG nr. 243/2014, recuperarea zilei de 2 mai se va face în data de 26 aprilie sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 31 martie 2014.

Atenţie! Aceste prevederi NU se aplică locurilor de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Totodată, prevederile NU se aplică nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 2 mai şi nici participanţilor în aceste procese.

Prevederile HG nr. 243/2014 se pot aplica şi angajaţilor din sectorul privat (dacă partenerii sociali stabilesc astfel).

Ce prevederi mai sunt în actul normativ:

  • încasările prin virament în relaţia cu instituţiile de credit (inclusiv cele făcute prin intermediul contului tranzitoriu) se vor înregistra în contabilitatea unităţilor Trezoreriei Statului cu data de 2 mai 2014;
  • dobânzile calculate la disponibilităţile păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului pentru care există obligaţia acordării de dobânzi (aferente lunii aprilie 2014) se vor înregistra în conturile corespunzătoare cu data de 2 mai 2014;
  • în 2 mai se vor efectua prin centrala Ministerului Finanţelor încasări şi plăţi, plăţi privind serviciul datoriei publice, dar şi eventuale debitări dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

__________

ŞTIREA INIŢIALĂ (2 apr): Guvernul României a adoptat în şedinţa din 2 aprilie un proiect de hotărâre prin care se stabileşte că 2 mai va fi zi liberă pentru bugetari.

Hotărârea a fost luată deoarece ziua de 1 mai — care este o sărbătoare legală în care nu se lucrează — pică în acest an într-o zi de joi. Prin urmare, bugetarii vor avea parte de un weekend prelungit de patru zile.
Ziua de 2 mai va fi recuperată în 26 aprilie sau va fi recuperată prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 31 mai 2014.
În mod normal, procedura declarării anumitor zile ca fiind nelucrătoare este următoarea: se elaborează un proiect de hotărâre în acest sens, iar Guvernul îl adoptă într-o şedinţă. Apoi, actul normativ intră în vigoare după ce este publicat în Monitorul Oficial.

CE ZILE LIBERE MAI AVEM ÎN 2014?

Aşa cum reiese din prevederile Codului muncii, în total există 12 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. În 2014, nouă dintre ele pică în timpul săptămânii de lucru (luni-vineri), iar până la finele anului mai sunt şapte.
Acestea sunt:
• A doua zi de Paşte (21 aprilie – luni);
• Ziua Internaţională a Muncii (1 mai – joi);
• A doua zi de Rusalii (9 iunie – luni);
• Adormirea Maicii Domnului (15 august – vineri);
• Ziua Naţională a României (1 decembrie – luni);
• Prima zi (25 decembrie – joi) şi a doua zi (26 decembrie – vineri) de Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here