Guvernul a decis să ofere bugetarilor trei zile libere suplimentare, în anul 2024, alături de cele 17 zile de sărbători legale deja existente. Acestea vor fi legate de weekendurile care preced anumite minivacanțe, astfel încât cei care lucrează la stat vor avea patru, respectiv cinci zile libere consecutive. Totuși, zilele libere adiționale vor trebui recuperate.
Prin intermediul unui proiect de Hotărâre de Guvern adoptat joi, se propune ca zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate libere pentru personalul instituțiilor și autorităților publice. Aceste zile libere vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru până la 31 mai și 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025.
Această măsură nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Magistrații și alte categorii de personal din instanțele judecătorești implicați în procese cu termene în zilele menționate nu sunt incluși în această reglementare, nici participanții la aceste procese.
De asemenea, Ministerul Finanțelor va continua, în aceste zile libere, operațiunile de încasări și plăți, operațiuni legate de serviciul datoriei publice și eventualele operațiuni dispuse de Comisia Europeană.
Unitățile și subdiviziunile administrativ-teritoriale care au scadențe pentru plățile convențiilor de împrumuturi din venituri obținute din privatizare vor efectua plățile în avans.
Și anul trecut, bugetarii au beneficiat de trei zile libere adiționale față de cele 15 zile de sărbători legale existente.
După aplicarea hotărârii, aceste trei zile libere adăugate vor completa cele 17 zile deja existente în calendarul bugetarilor pentru anul 2024, conform Codului Muncii.
Vezi aici Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
Vezi aici alte articole despre zile libere
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
