Fermierii ar putea primi bonuri valorice pentru motorină, în loc de ajutorul de stat pentru reducerea accizei pe care îl primesc trimestrial. O propunere legislativă în acest sens a fost inițiată la Senat, pe considerentul că ajutorul de stat din acest moment nu se plătește niciodată la timp.
Reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost statuată în 2014, pe baza unei hotărâri de guvern, ajutorul acordându-se sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, stabilită la 21,00 euro/ 1.000 l. Ajutorul de stat se acordă trimestrial, pentru lucrările mecanizate, sub formă de rambursare.
Însă fermierii români așteaptă în fiecare an să le intre în conturi cât mai repede subvenția pe motorină. An de an, ministerul Agriculturii are probleme financiare în a implementa această măsură, iar fermierii au de suferit.
Noul act normativ prevede simplificarea procedurilor de decontare a accizei, prin înlocuirea subvenției cu bonuri valorice, bonuri pe care fermierii ar urma să le primească la început de an calendaristic, în contul cantității pentru care se acordă sprijinul:
“Pentru ca fermierii să nu mai aștepte subvenția la motorină, în momentul în care iau motorina de la furnizor, la cantitatea respectivă trebuie să predea furnizorilor bonuri valorice pentru acciza redusă la motorină, bonurile fiind depuse apoi la ANAF în contul accizei.”
Conform inițiativei, ministerul Agriculturii prin APIA va fi autoritatea responsabilă care va întocmi necesarul de bonuri valorice pe județe și va comunica apoi, operatorilor economici selectați pentru furnizarea motorinei, numărul de bonuri valorice pentru fiecare localitate.
„Art. 4
(1) Autoritatea competentă, în baza evidenței cererilor solicitanților schemei de ajutor de stat, va stabili necesarul de bonuri valorice pentru motorină utilizate în agricultură, pe județe și beneficiari, până la data de 31 decembrie a anului.”
Noua lege are 8 articole, are avizul Consiliului Legislativ și a fost înregistrată la Senat în procedură de urgență, dar la finalul sesiunii parlamentare din iunie, astfel că cel mai probabil va fi dezbătută după 15 septembrie.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.