Toți plătitorii de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care și-au achitat impozitul trimestrial la termen și  care nu au datorii fiscale restante, la 1 ianuarie 2024, vor fi recompensați cu o bonificație de 3%. Această bonificație este destinată exclusiv pentru investiții și a fost aprobată printr-un proiect legislativ adoptat de Senatul României.

 

Conform propunerii adoptate de senatori, începând cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii care plătesc impozit pe profit sau impozit pe venitul microîntreprinderilor, și care respectă simultan următoarele condiții, vor beneficia de o reducere de 3% din impozitul datorat:

  • în ultimul an au achitat impozitul trimestrial până la termenele scadente;
  • nu au obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, la data de 1 ianuarie 2024;
  • utilizează bonificația primită exclusiv în scopul realizării de investiții prevăzute în Catalogul care clasifică și stabilește duratele normale de utilizare a activelor fixe, aprobat prin Hotărâre a Guvernului. Alternativ, bonificația poate fi direcționată pentru sprijinirea învățământului profesional-dual.

Bonificația de 3% poate fi folosită până la sfârșitul anului în care a fost acordată, iar suma neutilizată va fi returnată la bugetul de stat, cu dobânzi și penalități aferente. Detaliile despre aplicarea acestei prevederi urmează să fie stabilite în termen de 30 de zile de la publicarea legii, prin normele de aplicare ale Codului fiscal.

Inițiatorii proiectului au subliniat că astfel de măsuri fiscale au avut un impact pozitiv asupra veniturilor fiscale în trecut și că stimulează respectarea voluntară a legislației fiscale. Propunerea va fi transmisă acum Camerei Deputaților, pentru dezbatere și vot final.

Vezi aici Codul Fiscal actualizat

Vezi aici alte articole despre impozite

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here