23 August, 2017

BNR va pune în circulaţie o monedă de aur dedicată aniversării inaugurării Columnei lui Traian

Banca Naţională a României a anunţat că va pune în circulaţie, în scop numismatic (începând cu 26 februarie 2013), o monedă din aur dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian.

Această decizie e în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.

Caracteristicile monedei:

- valoare nominală de 100 lei;

- făcută din aur;

- titlu: 900‰;

- formă rotundă;

- diametru de 21mm;

- greutate de 6,452g;

- calitate: proof;

- cant zimţat.

Pe aversul monedei este o compoziţie care reprezintă partea superioară a Columnei lui Traian şi un detaliu de pe ea (în plan secund); inscripţia “Romania”, valoarea nominală “100 Lei”, stema ţării şi anul de emisiune (2013).

Pe revers e o compoziţie care reprezintă partea inferioară a Columnei lui Traian (suprapusă peste un detaliu al acesteia conţinând inscripţia de la baza columnei); silueta monumentului şi inscripţia “Columna lui Traian”.

Monedele (ambalate în capsule de metacrilat transparent) vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice redactate în trei limbi diferite (română, engleză, franceză) şi includ şi certificatul de autenticitate cu semnăturile guvernatorului BNR-ului şi casierului central.

Această monedă aniversară are putere circulatorie pe teritoriul României şi are un preţ de vânzare (exclusiv TVA) de 1.700 de lei/buc (preţul include şi broşura).

Punerea în circulaţie a monedei se face prin sucursalele regionale ale BNR-ului din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş.

Sursa: BNR

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu