Începând de astăzi, 15 octombrie 2012, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic un set de monetărie cu anul de emisiune 2012, cu medalie din argint, dedicat aniversării a 100 de ani de la începerea construirii clădirii Muzeului Etnografic Românesc, astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Setul de monetărie va conţine monedele româneşti aflate în circulaţie la ora actuală: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani şi comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Bătrân şi Neagoe Basarab), calitate proof, precum şi o medalie.

În ceea ce priveşte caracteristicile medaliei, aceasta este realizată din argint cu titlu de 800‰, are formă rotundă cu un diamentru de 28mm, greutatea de 15,5g, calitatea proof şi cantul neted.

Aversul medaliei prezintă o imagine parţială a clădirii Muzeului Naţional al Ţăranului Român, inscripţia “Clădirea Muzeului Naţional al Ţăranului Român”, anii “1912” şi “2012”, iar, la exterior, inscripţia în arc de cerc “100 ani de la începerea construcţiei”.

Reversul medaliei prezintă un spaţiu de expoziţie din interiorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi două imagini parţiale ale unor costume tradiţionale româneşti. La exterior, în arc de cerc, se află un citat aparţinând primului director al muzeului, Alexandru Tzigara-Samurcaş – “Un palat al artei pământene”.

Setul de monetărie va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale.

Tirajul aprobat al emisiunii este de 1.000 de exemplare, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 220,00 lei/set.

Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie aniversar se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here