Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 octombrie 2012, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea cardinalului Alexandru Todea, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Decizia BNR acţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi prevede următoarele caracteristici ale monedei:

– valoare nominală de 10 lei;

– metal: argint;

– titlu: 999‰;

– formă rotundă, cu diametru de 37 mm şi greutate de 31,103 g;

– calitate proof şi cant zimţat.

Referitor la aspectul acestei monede, aversul va prezenta Catedrala „Sf. Treime” din Blaj, valoarea nominală „10 LEI” şi stema României.  La exterior, circular,  se vor afla anul de emisiune „2012” şi inscripţiile „ROMANIA” şi „CATEDRALA SF. TREIME, BLAJ”.

Reversul monedei va reda portretul lui Alexandru Todea şi anii între care a trăit acesta „1912” şi „2002“, iar la exterior, inscripţia în arc de cerc „CARDINALUL ALEXANDRU TODEA”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Acestea includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea cardinalului Alexandru Todea au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here