BNR a adoptat, pe 17 octombrie, noul Regulament al Băncii Naționale a României nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, care prevede că nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută, începând din 1 ianuarie 2019. Totodată, pentru creditele pentru achiziționarea primei locuințe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale.

Noul Regulament va fi publicat în Monitorul Oficial dar va intra în vigoare începând de anul viitor, de la 1 ianuarie 2019. Comunicatul BNR precizează că toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Conform conducerii Băncii Naționale, s-a avut în vedere ca noile reglementări să protejeze “populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă”, dar să se simplifice și procedurile privind accesul la credite, conform unei metodologii de calcul pentru rate și dobânzi pe care o va putea stabili orice persoană.

Metodologia de calcul pâna la 31 decembrie 2018

Metodologia de calcul după 1 ianuarie 2019

Venitul net

Venitul net

Minus cheltuieli de subzistență

NU se mai aplică

Minus alte ajustări privind veniturile

NU se mai aplică

Minus ajustări de șocuri privind cursul de schimb, rata dobânzii, venitul disponibil

NU se mai aplică

Rata lunară maximă: variabilă de la o bancă la alta

Rata lunară maximă: 40% lei, 20% valută

În privința refinanțărilor, BNR precizează că toate creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

Banca Națională prezintă un exemplu cu privire la impactul noului regulament asupra nivelului ratelor maxime contractate de debitori. Astfel, pentru o persoană cu un venit net de 3.000 de lei, rata lunară maximă este de 1.413 lei până la 31 decembrie 2018, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 să nu depășească 1.200 de lei. În cazul unei gospodării formate din doi adulți şi doi copii, cu venituri totale de 5.000 lei net lunar, rata maximă va fi de 2.000 de lei din ianuarie anul viitor, faţă de 1.996 lei în prezent.

Potrivit datelor BNR, în ceea ce privește îndatorarea la nivel individual pe segmentul creditelor ipotecare, media pieței până la 31 decembrie este de 47% urmând ca, după 1 ianuarie, să scadă la 40% (45% pentru prima locuință). De asemenea, la creditele de consum, gradul de îndatorare la nivel individual este de 45% urmând să se reducă la 40% din 2019.

Ai nevoie de Regulamentul BNR nr. 17/2012? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

1 COMENTARIU

  1. Sunt creditor privat și investitor, aveți nevoie de o finanțare legitimă, onestă, de încredere și repede? Te pot ajuta cu un împrumut de garanție 100%, ofer afaceri, finanțări imobiliare și împrumuturi individuale, Mai mult, finanțez tot felul de proiecte. Aplicați astăzi prin e-mail: (ruthhuntfinancialservice@gmail.com) pentru informații suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here