Senatul va dezbate o propunere legislativă de instituire a zilei de 15 octombrie ca „Ziua naţională a comerţului electronic„, pentru ca toate firmele sau instituțiile interesate să poată organiza evenimente sub această egidă. Magazinele din țara noastră au avut vânzări record, în ultimii ani, în a doua jumătate a lunii noiembrie, când este organizat Black Friday, mai ales în domeniul comerțului online.
Inițiatorii actului normativ susțin, în expunerea de motive, că datele oficiale ale INS și Eurostat arată că în ultimii ani, au crescut ți în România, ca în toată Europa, cifrele de vânzări online, dar suntem încă destul de departe, la o treime din ponderea celorlalte țări europene.
Instituirea „Zilei naţionale a comerţului electronic” reprezintă recunoaşterea digitalizării activităţilor economice şi în România, precum şi alinierea la conceptul „economie digitală”, asigurând un cadru legislativ pentru conştientizarea, informarea şi încurajarea unui motor al fenomenului digital, astfel cum a fost conceput şi dezvoltat comerţul electronic, mai susțin parlamentarii în expunerea de motive a proiectului legislativ. Ei exemplifică cu informații grafice cum au crescut vânzările în comerțul online în țara noastră, precum și produsele cele mai căutate. Noile măsuri pentru organizarea zilei de 15 octombrie ca zi națională a comerțului electronic se vor alinia prevederilor Legii nr. 365/2002 privind comerţul electronic.
Lege privind instituirea zilei de 15 octombrie ca „Ziua naţională a comerţului electronic”
Art. 1. – Se instituie ziua de 15 octombrie ca „Ziua naţională a comerţului electronic”.
Art. 2. – Ziua naţională a comerţului electronic poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către persoane fizice sau juridice, precum şi de către societatea civilă, împreună sau separat, prin organizarea şi/sau participarea la manifestări sau acţiuni cu caracter social sau ştiinţific, cu scopul informării şi conştientizării cu privire la existenţa comerţului electronic.
Art. 3. – Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda, în limita alocaţiilor bugetare aprobate, suport logistic şi/sau fonduri din bugetele proprii, pentru organizarea manifestărilor şi acţiunilor prevăzute la art. 2 din prezenta lege.
Ai nevoie de Legea nr. 365/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!