Ministerul Transporturilor (MT) vrea să majoreze tarifele biletelor pentru trenurile de tip Regio şi InterRegio, conform unui proiect de ordin lansat recent în dezbatere publică.
Decizia este motivată de creşterea semnificativă a indicelui inflaţiei de la data ultimei majorări (14 august 2011) şi până în prezent.
Ţinta de majorare maximă care este vizată e de 10%, noile tarife urmând să intre în vigoare de la 1 septembrie 2013.
Indicele inflaţiei pentru perioada august 2011 – iunie 2013, de la ultima majorare de tarife (14 august 2011) până în prezent, este de 108,28%. Ţinta de majorare maximă este de 10%, exceptând tarifele pentru trenurile Regio care începând cu zona de 400 km au fost apropiate de tarifele la IR. Consideram că până la data majorării indicele inflaţiei pentru perioada august 2011 – august 2013 va ajunge la această valoare ţinând cont de creşterea preţurilor la materii prime, combustibili şi energie, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit documentului citat, majorarea din 2011 a dus la o creştere cu 6% a încasărilor din 2012.

Mai jos vă punem la dispoziţie (pentru comparare) actualele tarife pentru trenurile Regio şi InterRegio (conform Ordinului nr. 944/2011) şi tarifele propuse de noul proiect de act normativ pentru aceste două tipuri de trenuri.

• Trenuri REGIO: Tarife actuale (format PNG) | Tarife propuse (format PNG)

• Trenuri INTERREGIO: Tarife actuale (format PNG) | Tarife propuse (format PNG)

Proiectul de Ordin pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători poate fi consultat integral AICI (format PDF).
Data-limită pentru trimiterea de propuneri/observaţii legate de proiect este 19 august. Acestea pot fi trimise pe adresa ministerului sau pe consultare.publica@mt.ro.
Sursa: MT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here