După recentele modificări aplicabile de la 1 iunie, şi berea la draft va fi inclusă pe lista bunurilor pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%, potrivit unui amendament adoptat ieri în Camera Deputaţilor.
Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 6/2015 privind modificarea Codului fiscal include o nouă prevedere care stabileşte că şi asupra berii la draft, comercializate exclusiv în HORECA (hoteluri, restaurante şi firme de catering), se va aplica TVA de 9%.
De ce berea la draft?
Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2015 a stabilit, de la începutul acestei luni, cota redusă de taxă pe valoarea adăugată şi pentru livrarea următoarelor bunuri:
- alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal;
- animale și păsări vii din specii domestice;
- semințe, plante și ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor;
- produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele;
- serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.
Printr-un amendament adus proiectului de act normativ, urmează să se aplice TVA de 9% în cazul serviciilor de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10. (berea la draft)
Potrivit raportului primit de la Comisa de buget, finanţe şi bănci, prin această măsură se urmăreşte:
- colectarea mai multor venituri prin creşterea vânzărilor de bere la draft, adaosul comercial fiind mai mare în HORECA;
„Astfel, dacă prin această măsură s-ar crea un plus de consum de 100 000 hl de bere în zona HORECA, această evoluție s-ar traduce prin efecte pozitive asupra încasărilor bugetare și a ocupării forței de muncă, net superioare față de aceeași evoluție în zona de retail.”
- crearea unor noi locuri de muncă, mai ales pentru categorii defavorizate precum persoane mai puţin calificate, tineri fără experienţă, studenţi ;
„În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, dacă o cantitate de 100 000 hl de bere este consumată în industria ospitalității, se vor crea 727 de locuri de muncă, în timp ce în cazul zonei de retail, aceeași cantitate de bere consumată va genera doar 63 de locuri de muncă, extrapolând datele existente.”
- stimularea sectorului HORECA din România și la diminuarea decalajelor cu alte state care au adoptat măsuri similare de reducere a TVA pentru berea servită în restaurante.
Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!