Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.

Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Vă rog să îmi spuneţi dacă beneficiez de stimulentul de inserţie în cazul în care am revenit în câmpul muncii după 3 luni de concediu creştere copil, iar în cerere am solicitat 2 ani de concediu? Cei din cadrul IPJ-ului spun că beneficiez după împlinirea vârstei de 1 an al copilului.

Răspunsul specialistului:

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, stimulentul de inserție se acordă după cum urmează:

  • pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului de până la un an, dacă acestea obțin venituri impozabile înaintea împlinirii de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani;
  • pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului de până la doi ani, dacă acestea obțin venituri impozabile după ce copilul împlinește un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani;
  • pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la trei ani, oricând, pe toată perioada.

Astfel, în cazul de faţă se aplică reglementările de la cel de-al doilea punct, urmând să se acorde stimulentul de inserţie după ce copilul împlineşte vârsta de un an, până la împlinirea vârstei de doi ani.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here